Рене Мей – феномен или шарлатанин?

Рене Мей, наричан още рицарят на ангелите, е създател на фондацията „Rene Mey Foundation“ и лечител, който е и проповедник на здравословния начин на живот и пацифизма. Рене Мей вярва, че „безусловната любов“ може да излекува рак и други тежки заболявания. Той твърди, че замърсяването и стреса причиняват най-високото ниво на заболявания, a медитирането и емоционалното осъзнаване могат да предотвратят този процес.

Французинът от години практикува лечебна дейност. Счита се за гуру и твърди още, че може да се транспортира в различни краища на света, че може да си спре сърцето и да остане повече от 15 минути под вода и да предсказва земетресения.

Миналата година той направи огромно турне в България, обикаляйки големи български градове и дарявайки надежда на хората, че свръхспособностите могат да лекуват тежки заболявания.

Рене Мей твърди, че лекува рак с едно докосване

Феномен ли е Рене Мей и лекува ли тежки заболявания с докосване и безусловна любов обаче или е просто обикновен шарлатанин?

По случай турнето на французина журналистката Теодора Трифонова направи разследване по случая, което можете да видите тук. Всъщност, както показва и разследването, безусловната любов си има цена. Лечителят продава на неговите събития хранителни добавки (като витамин С собствено производство, за което твърди, че лекува всякакви заболявания), книги, кристали (енергезирани с неговата енергия), кимона, вода, лечебни масла и други артикули на изключително високи цени.

Наричаният още „рицарят на ангелите“ твърди, че до него има три ангела, която го пазят още от раждането му.

„Имаме белодробни проблеми. С астма съм. Надявам се на подобрение и изцеление“

„Този човек за нас е от друг свят, по-дъбр свят. Той ни даде вяра, че хората можем да станем по-добри“.

„След като изгледахме филма с Рене Мей си помолих мъжа си да спре телевизора, защото си пипнах гърдата и нямах абсолютно нищо.“

Това са част от впечатленията на хората, присъствали на т.нар. „конференция за мир“, която Рене Мей провежда в зала Универсиада в София през 2017 година. Посещение на събитието струва 10 лв, а допълнителен курс по медитация, който предоставя лечителя струва 290 лв.

Преминалите курс по медитация при Рене Мей плащат 290 лв

Само тази визита в България, Рене Мей е обучил 370 души на медитативна техника, а спечелените пари са общо 107 000 лв.

При последното си посещение у нас, лечителят обучава 370 души на медитация

Структурата на движението на Рене Мей се състои от инструктори и доброволци. Всичките те практикуват лечитителска дейност. Над 20 000 пък са доброволците по света. У нас те са около 4 000. Според разказ на бивш доброволец, преподаваните упражнения са „подобни на йога“ и могат да се научат срещу 10 лв в кварталното студио, а парите, които прибира Мей са „безумни“. След като се обучат доброволците могат да „даряват“ безплатна терапия на болни хора, но затова се държи друг курс, който струва 195 лв.

„Човек се лекува чрез даряване на безусловна любов и възвстановяване на клетката. Заболяванията са на емоционално ниво. Чрез тази любов дори рака може да се излекува, защото ракът има съзнание“  – са неща, на които учат доброволците, разказва жена, която преминала такъв курс, но не могла да излекува майка си от рак.

Масажите се осъществявали на паузите между сесиите на конференцията в Универсиада. По българските нормативни актове обаче това е вид неконвенционални методи за лечение, а лицата които го извършват следва да имат медицинско образование и регистрация. Справка на разследващата журналистка показва, че лечителят не покрива нито едно от тези изисквания.

„Идват хора в диапазона 45+ с надежда, хора с много тежки диагнози, а аз не съм видял нито един, който той (Рене Мей) да докосне и да стане от количката и да тръгне. Както е на филма“

Самият лечител агитира хората да си купуват витамин С, произведено от него.

„Невъзможно е да се разболяваме, ако приемаме достатъчно количество витамин С“ – проповядва лечителят на проведената в София конференция.

Касови бележки обаче не се издават, а на опаковката няма описание на български, нито инструкции за приемане. Журналистката закупува въпросното витамин С, произведено от Рене Мей, заедно с капки за очи и ги изпраща за проверка в лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните. Резултатите показват, че съдържанието на витамин С-то, продавано от лечителя, по нищо не се различава от това на добавките, продавани в аптеките, но за сметка на това струва цели 50 лв. Причината за такава цена е, че тази добавка се счита като „енергезирана“.

При капките за очи пък, които стрували 20 лв, е открит „малък тъмен обект със синя форма“, а съдържанието на капките не е нито на прах, нито на вода. Констатиран е и растеж на микроорганизми, които не съответстват на изискванията. Агенцията по храните не е давала и разрешение за продажба на такива добавки, а извършваната търговия в зала Универсиада се оказва, че е била изцяло незаконна.

В България дясна ръка на французина, който от години осъществява лечителска дейност, е бивш депутат от ДПС и заместник-министър на екологията – Фатме Илияз. Към момента тя е член на ДПС и не участва активно в политическата дейност на партията. Самата обаче също „дарява“ терапии на болни хора.

Фатме Илияз дарява терапия 

Рене Мей живее в Мексико, където има хиляди последователи и хуманитарни центрове. Родом е от южна Франция. Проверка отново на разследващата журналистка пък показва, че лечителят има криминално минало. Според разследване на френски журналист проповядващият любов лечител е лежал в затвора за физическо насилие над съдия изпълнител с когото имал съдебен спор, а дори и неговият син отрича той да има свръхестествени възможности. Днес Рене Мей осъществява дейност в над 30 държави, а за България има „специални“ амбиции.

Йорданка Янкулова, член на управителния съвет на фондация „Рене Мей-България“, отрича това да са лечебни практики, а т.нар. емоционална медицина. На въпрос „Защо тогава навсякъде обещавате лечение, използвайки думата терапия?“ тя не успя да даде логичен отговор.

Цялото интервю  с Йорданка Янкулова и разследването на Теодора Трифонова можете да видите тук.

📚Цитирана литература:

Колко струва безусловната любов на лечителя на Рене Мей? Достъпно на btv.bg

Рене Мей – чудотворец или шарлатанин? Достъпно на btv.bg

 

 

 

Мнение за "Рене Мей – феномен или шарлатанин?"

  1. Мартин написа:

    Относно установените нарушения извършени на територията на страната, предприети ли са някакви мерки и какви са те?
    Опитах се да потърся но стигам до задънена улица, най вероятно не съм търсил където трябва. Ако е възможно бихте ли дали информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.