Любимецът на децата The Clashers за микровълновите фурни

Фалшиви новини от The Clashers

Не се обиждайте, но самият факт, че The Clashers е най-големият български YouTube канал, говори много за културата на средния интернет потребител в България. Дори и да смятате, че децата са виновни, не забравяйте, че те най-често си имат и родители. Крушата не пада по-далеч от дървото.

В последното си видео Слави втълпява на публиката си, че микровълновите печки са опасни за здравето. Ами да, опасни са, ако си сложим главата вътре.

За пореден път Клашърът ни съобщава, че „ще се позовава на научни източници“ и меко казано не успява да го направи.

През първите минути разказва историята на микровълновите печки, внушавайки колко опасни са били в миналото и как в Русия (къде другаде иначе) са забранили тази технология до началото на 90-те.

Само че сайтът за проверка на факти Snopes тотално опровергава този „факт“. В Съветския съюз се продават редица микровълнови печки по време на тази уж съществуваща забрана. Въпреки че са били прекалено скъпи за средния руски гражданин по това време, микровълнови се правят там още през 70-те и производството им не е спирало никога.

А източници на лъжата за забраната най-често са познати конспиративни сайтове, пълни с фалшиви новини и псевдонаука. Защо не и най-големият български YouTube канал? Харесва ли ви това да се гледа от вашите деца?

По-натам Слави използва добре познатия похват на фалшив баланс, като казва, че мненията за здравните ефекти от приготвената храна в микровълнова печка са много „полярни“, с единствената цел да представи въображаемите опасности от нея. Точно така, не споменава нищо за безопасност и потенциални ползи, но пък разкрива пълната картина на другата „полярност“ пред зрителите си.

Започва с цитирането на измисления герой Ханс Хертел, „провел“ експеримент с цели 7 (УАУ!) човека и стигнал до извода, че приготвената в микровълнова печка храна води до изменения в организма, сходни с тези при раково болните. Как по-точно – остава тъмна Индия. Неговото „проучване“ не е публикувано никога в научен журнал, той никога не е правил анализ на данните си, експериментът му всъщност никога не е повтарян от други изследователи, а за капак – никой от участниците в експеримента не се е разболял от каквото и да е.

И това са „научните източници“, с които борави Слави. Дори няма смисъл да продължаваме с останалите.

В крайна сметка „колкото по-рядко използвате микровълнова, толкова по-добре“, заключава господин Панайотов, в ролята си на последна инстанция като специалист по хотелиерство и туризъм. Вероятно разбира и от физика, и от инженерство, и от медицина. Или поне ще остави такова впечатление на фенската си маса.

Ясно е, че Слави като всеки човек е уязвим на когнитивни заблуди. Но Слави НЕ като всеки човек е най-популярният български канал в YouTube и трябва спешно да се вземе в ръце.

Дотогава ви съветваме да пазите себе си и децата си от него. Слави, не микровълновите печки са опасни, ти си опасен.

Фейсбук публикация

Мнение за "Любимецът на децата The Clashers за микровълновите фурни"

  1. Слави Стоянов написа:

    Във Видеото на Слави има неточности. За съжаление масата от хора са дебили и кретени, защото така са решили самите те. ПО лесно им е. Много хора пропускат а и незнаят . Пострада едно бебе от микровълнова печка . С наши хора сме счупили над 12 000 микровълнови печки. Глупавите хора продължават да ползват. За дебилите дето продължават да ползват просто ни е мъчно за тях, горките им деца и близки. Бог да ги пази………. Всеки сам може да стигне до истината……..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.