Няма данни, че нагревателите на тютюн са по-безвредни от цигарите

HTP не са по-безвредни от цигари?

В момента на пазара тече агресивна промоция на нагряващите тютюн продукти без горене като по-безопасни, но това не е подкрепено с научни доказателства.

Ситуацията прекалено много напомня на ранното рекламиране на цигарите като здравословни, преди да знаем напълно, че пушенето крие сериозни рискове.

Трябва да сме наясно, че каквото и да се случи, тютюневата индустрия винаги ще се адаптира и ще измисли нов „недоказан“ продукт.

Според Световната здравна организация нагревателите на тютюн съдържат не само никотин, но и други пристрастяващи вещества. У нас към момента се продават продуктите iQOS и Glo, като се очаква да навлязат и останалите.

Нагревателите на тютюн работят по следния начин:

  • За да създадат никотинова пара, нагряват тютюна до 350°C (по-ниска от 600°C при конвенционалните цигари), използвайки нагревателна система, която се захранва от батерия
  • Тази система се различава – при iQOS и Glo става дума за външен нагряващ източник, който превръща никотина от специално създадени цигари (производителите ги наричат умишлено „пръчици“) в пара. При продуктите Ploom и Pax се нагряват в малка камера директно листа от тютюн
  • Различни са от електронните цигари, тъй като последните използват течност, която може да съдържа или не никотин, но най-често не съдържа тютюн. Нагревателите винаги използват тютюн

Към момента няма данни, които демонстрират ясно, че нагревателите на тютюн са по-безвредни от конвенционалните тютюневи продукти. Всички изследвания идват от производителите им и разбира се, според тях има намаление на излагането на опасни вещества спрямо стандартните цигари. Въпреки това няма доказателства, че намалението на тази експозиция води и до намаление на риска при хора. Данните, освен всичко, са недостатъчни и за измерване на ефекта от пасивното пушене при нагряващите тютюн продукти.

Знаем, че абсолютно всички форми на тютюн са вредни, включително и тези. Тютюнът е токсичен и съдържа карциногени, дори и в най-естествената му форма.

Внимавайте и не се заблуждавайте от привлекателния маркетинг на поредния тютюнев бизнес.

Фейсбук публикация

Вижте видеото с експерт, обясняващ всичко за наргилетата, цигарите и бездимните алтернативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.