Шарлатаните: 6 характеристики в 6 минути

Featured Video Play Icon

Как да разпознаем ШАРЛАТАНИТЕ ? 
Гледайте, за да не бъдете измамени.

Как бързо и лесно да разпознаете шарлатаните и да се спасите от измама?
Какви психологически трикове за убеждаване прилагат?
Какви „доказателства“ използват и от какво се страхуват?

Всеки ден сме виждаме реклами на чудодейни лечения, които магически помагат в безнадеждни ситуации? Трябва ли да им се доверим? И как да разпознаем офертите на измамниците от научно-доказаното лечение? Как да не станем поредната жертва на агресивния маркетинг?

Тук ще представя 6 характеристики на шарлатанските методи. Преди да си дадете парите за поредното магическо обещание, проверете дали избрания от вас метод на лечение включва някои от тези алармиращи признаци.

1. Шарлатаните рекламират директно в медиите – това означава, че лъжците искат да достигнат широката публика като удобно заобикалят или пропускат процеса на научна валидация. Шарлатаните се страхуват да подложат своите методи на проверка от учени, защото знаят, че резултата няма да е в тяхна полза. Но днешните медии им спестяват този проблем – десетки телевизионни предавания дават лесна трибуна на всякакви алтернативни лечители, които рекламират директно и безнаказано пред незапозната и лесна за манипулиране публика.

2. Шарлатаните твърдят, че са репресирани от влиятелни институции – Измамниците често се оплакват, че са жертва на световната конспирация и с това обясняват нежеланието си за научна проверка на измислените им теории. Чести оправдания на лъжците включват твърдения от сорта на „Фармацевтичната мафия си пази монопола и мачка истинските откриватели“, както и „Огромната корпоративна машина атакува всеки, който не е част от играта“. Една голяма част от наивната публика ще повярва на подобни романтични твърдения и ще се раздели с парите си, желаейки да пробва поредното магическо обещание за здраве и благоденствие.

3. Шарлатаните работят в изолация и сами откриват чудодейно лечение – В днешно време всички важни и значими открития са резултат от съвместния труд на големи групи от хора. Самотният гений, който работи в мазето си и променя бъдещето на света е изтъркано Холивудско клише, което трябва да ви алармира, че става дума за псевдонаука. Сериозните учени обменят идеи и цитират научните трудове на техни колеги. Шарлатаните постигат всичко сами, направо да се чуди човек защо нямат Нобелова награда? Вероятно защото Нобеловият комитет също е част от конспирацията срещу тях…

4. Шарлатаните твърдят, че лечението им работи, защото се използва от стотици години – това важи за отхвърлени псевдонаучни методи като хомеопатия и акупунктура. Но замислете се, в миналото продължителността на живота е била много много по-малка. Хората са умирали млади, защото са нямали съвременните лекарства, които сега ние приемаме за даденост. Защо древните псевдонаучни методи на са били достатъчни да излекуват сепсис или туберкулоза? Фактът, че даден феномен е известен от стотици години, не му придава научна тежест, камо ли да доказва ефективност. Ще ви припомня, че в миналото основен метод на лечение е бил кръвопускането, което не само не помага, а дори вреди. В сравнение с това, безсмислени методи, основаващи се на плацебо ефекта са били добра алтернатива. Но в днешно време не са. Съвременната медицина е много по-ефективна от плацебо. А хомеопатията и акупунктурата не са.

5. Шарлатаните измислят нови природни закони, тайнствени енергии или говорят за взаимодействия на квантово ниво – Незабавно бягайте, ако чуете някой без диплома по физика да ви говори за квантова механика, лечебна енергия и памет на водата. Това са теми, които лесно могат да бъдат експлоатирани за заблуда на наивната публика. Ако дадено лечение противоречи на научния консенсус и оспорва основни принципи на физиката и биологията, то почти сигурно е измама, целяща да ви вземе парите.

6. Данните за полза от магическото лечение са изцяло анекдотични – това означава, че шарлатаните съобщават само субективните мнения на техни наивни пациенти като това може изцяло да се обясни със сложния за разбиране плацебо ефект. Даването на отзиви от баба Пена НЕ е равностойно на резултатите от двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване. Но шарлатаните мразят научните изследвания и никога не участват в такива, защото знаят, че резултатът няма да е в тяхна полза. Далеч по-лесно и изгодно за тях е да излизат по телевизията и да заблуждават податливата на внушение публика. Шарлатаните винаги са помогнали на много хора, но никога това не е научно потвърдено.

Нека завършва с цитат от Джек Лондон:
„И всичко това е възможно, защото всяка минута се ражда по един глупак. Докато търпят, хората ще бъдат мамени.“

Не се оставяйте да бъдете мамени. Винаги проверявайте какво казва науката за лечението, което сте избрали.

А аз съм д-р Стефан Митев от Българско Рационално Общество.
Харесайте фейсбук страницата и ни изпращайте сигнали.
До нови срещи.

Мнение за "Шарлатаните: 6 характеристики в 6 минути"

  1. Мариана Дончева написа:

    Привет, Рационално общество!Чета, с интерес, вашите публикации!Моля, за вашето мнение, относно Боуен техниката, т. н. нетрадиционни методи за лечение и за последните техни издънки- нутрициологията…,където хората пръскат луди пари за курсове от неясно къде и доколко „обучени“ преподаватели, търгуващи с купища хранителни добавки, от чисти/ и с естествен произход , по-чисти.Това са съвременен тип масови манипулации, които атакуват ума, вярата в официалната медицина и джоба на потребителя им.Очаквам с интерес , научно обоснования ви отговор!Бъдете здрави и напред в начинанието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.