5 съвета за защита от хакерски атаки

Защита от хакерска атака с правилната парола

Хакерските атаки стават все по-чести, а инструментите за извършването им – все по-достъпни. През изминалата година станахме свидетели на хакерска атака, която доведе до най-големия  теч на лични данни в българската история. Жертвата беше сайтът на НАП.

Знанията на потребителите за собствената им сигурност в интернет минимални.

Ето 5 начина за подобряване на сигурността:

1. Най-важният съвет е да използвате двуфакторна защита или т.нар. 2FA

 • Има 2 варианта за 2FA. И двата включват получаване на код, обиковенно 6 до 8-цифрен, на вашето мобилно устройство. В единия случай получавате кода като SMS, а при другия кодът се генерира приложение на телефона.
 • По-сигурният вариант е да генерирате кода чрез приложение на телефона (примерни приложения за Android / iOS). Така дори да ви откраднат телефона и най-вече SIM картата, пак ще бъдете защитени.
 • Всички социални мрежи поддържат опция за 2FA защита. Активирайте я сега!

2. Винаги използвайте различна парола за вашите електронни пощи

 • Много често потребителите правят грешката да се регистрират в различни сайтове с една и съща парола. Това е проблем за сигурността, защото при евентуален пробив, ще компрометирате всичките си профили.
 • Все още има сайтове, които не използват криптиране на паролите и ги съхраняват като чист текст, което е сериозен риск за сигурността. Винаги гледайте за катинарче горе в мястото на URL адреса най-отпред.
 • Препоръчваме да използвате различна парола за всеки сайт. Паролата трябва да е с повече от 8 символа и да съдържа цифри,  главни и малки букви.
 • Повечето хора имат регистрация в десетки сайтове. Използването на различни пароли за всеки от тях е трудна задача. Но и за нея има решение.  Използвайте мениджър за пароли. Така ще трябва да запомните само една парола, която ще ви дава достъп до всички останали пароли. В останалите сайтове винаги ще имате произволно генерирана парола, която не е нужно да помните, защото програмата ще я съхранява вместо вас.
Винаги гледайте за катинарче горе в мястото на URL адреса най-отпред. Това означава, че сайтът криптира паролите и никой не може да ги види, дори и администраторите на сайта. На всяко място, където сте се регистрирали без криптиране, не използвайте никога другаде повече тази парола.
Катинарчето изглежда различно във всеки браузър!

3. Не използвайте публични Wi-Fi мрежи

 • Използването на публични Wi-Fi мрежи без парола е сериозен риск за сигурността, защото всеки, който реши, може да подслушва вашия трафик. В случай, че използвате сайтове, които нямат HTTPS защита, лесно може да бъдете хакнати. Отново гледате за катинарчето на скрийншота по-горе. При наличие на такова, сайтът използва HTTPS.
 • Съществуват още много рискове от публични Wi-Fi мрежи, които няма да коментираме тук, но просто избягвайте тези мрежи и ще бъдете една идея по-сигурни.

4. Oбновявайте операционната система и софтуера, който използвате

 • Обновяването на операционната система и софтуера е изключително важно. То носи нови функции и най-вече актуализирани политики за сигурност
 • Използването на стар софтуер е предпоставка за евентуална хакерска атака, защото в старите програми рано или късно се намира уязвимост.

5. Бъдете внимателни, когато въвеждате паролите си.

 • Не позволявайте на никого да ви гледа, докато го правите.
 • Много хора игнорират тази стъпка, но тя е важна. Признавам си, че аз самият също съм бил невнимателен и все още го правя, но това трябва да се промени.
 • Обикновено хората пишат много бързо и въвеждат паролите си за секунди, но това е риск. Дори вашата парола да не бъде запомнена от първия път, то след 10-15 опита човек без проблем би могъл да запомни парола, особено при телефоните, където паролите са от 4-6 цифри.
 • Не забравяйте, че е хубаво да си сменяте паролата поне веднъж на 3 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.