Разобличаване на конспиративния клип Plandemic

Вероятно вече сте гледали поне част от трейлъра към филма Plandemic. Да, това е само трейлър (и то какъв, цели 26 минути) и да, споделя се от много хора в социалните мрежи. Вероятно имате приятели, които са ви го изпратили и питат за мнение. Може би все още не знаете как да реагирате на многобройните твърдения в него. Нормално е да се чувствате объркани в извънредната ситуация към момента. Ето най-важните факти, които трябва да знаете.

Основен „герой“ в Plandemic е Джуди Миковиц – дискредитиран учен с антиваксърски настроения. В клипа тя ни бомбардира с конспиративни теории за COVID-19, ваксини, ХИВ/СПИН, д-р Антъни Фаучи (основна фигура в администрацията на Тръмп за борба срещу новия коронавирус), фармацевтичните компании и какво ли още не. Неспирният миш-маш от съмнителни твърдения би объркал всеки. Лесно е да хвърлиш скандални твърдения в общественото пространство и те да намерят подходяща почва за разпространение. Далеч по-трудно и времеемко е тяхното оборване. Но ето го и него.

Преди години Миковиц е публикувала спорна статия в престижното научно списание Science. Впоследствие статията е оттеглена поради съмнения в истинността на заключенията ѝ. Миковиц е била арестувана през 2011 г., което обяснява като опит за заглушаване на истината и репресия срещу нея. Всъщност обвиненията са били за кражба на тетрадки и други материали от института Whittemore Peterson след нейното напускане. В крайна сметка обвиненията са оттеглени, а Миковиц става все по-близка до антивакс общността. В клипа тя твърди, че не е антиваксър, но предговорът в последната ѝ книга е написан от Робърт Кенеди младши – лицето на антиваксърите в САЩ. Голяма част от твърденията на Миковиц в трейлъра са насочени срещу д-р Фаучи, вероятно в опит за лично отмъщение.

Най-абсурдните внушения в клипа са, че носенето на маски „активира“ вируса и че затварянето на плажовете е преднамерено с цел хората да бъдат ограничени от „лечебните микроби“ в океана. Всеки коментар по горните твърдения е излишен. Ако наистина вярвате, че маските може да активират вируса или че в океана има лечебни микроби срещу него, то наистина сте жертва на ширещата се дезинформация. Нуждаете се от помощ.

Клипът стана изключително популярен, защото въздейства върху нашите страхове и чувството ни за несигурност. Конспиративните теории винаги дават крайно опростено и фалшиво обяснение на сложни феномени. Хората се чувстват по-спокойни, ако вярват в съществуването на някакъв скрит кукловод, който контролира световните процеси и всички важни събития се дължат на подмолната му дейност. Реалността е много по-плашеща. Няма тайни организации. Няма световен заговор, срещу който да се опълчим. Случайността и хаотичността е навсякъде около нас. А това е трудно за приемане. Няма как да се предпазиш от лоши събития, които просто се случват без причина. Далеч по-героично изглежда да се бориш срещу несъществуващи конспирации и да „отваряш очите“ на стадото хора, които все още не са прогледнали. Феновете на конспиративни теории, се смятат за герои, но всъщност са пионки в ръцете на хитри манипулатори, изпълняващи най-вече политически цели.

Хората искат отговори за новия вирус. А все още има толкова много неща, които не знаем за него. Затова някои намират утеха в сигурния и измислен свят на конспирациите и заблудата.

Да се върнем на трейлъра. Изглежда професионално направен и убедителен. Мнозина ще си кажат, че може би „има нещо“ истинско в казаното. И ще споделят дезинформацията. Не ги съдете строго. Обяснете им, че пандемията е тема, от която вероятно не разбират и в това няма нищо лошо. Препратете им научно базирани статии и клипове. Ако бъдете груби, ще отблъснете хората и те ще навлязат още по-дълбоко в „заешката дупка на конспирациите“.

Заемете твърда позиция. Кажете уважително на приятелите си, че клипът е манипулативен и разпространява дезинформация. Примерът ви е важен. Сега всеки носи голяма отговорност за действията си, а научните данни са по-важни от всякога. Не бъдете пасивни – заедно трябва да спрем опасните конспиративни теории.

Споделяйте само научно базирана информация и не се изкушавайте да разпространявате допълнително „заразата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.