Проваля ли се ЛГБТ активизмът? Или всички деградираме?

Средните нива на одобрение на LGBTQ хората и правата им са се увеличили значително от 80-те насам, но в последните години се наблюдава интересна тенденция към спад.

Младите хора стават все по-малко толерантни към ЛГБТ общността – изненадващо неприятни данни за поколение, което по принцип е най-отворено и свободно.

Данните са от САЩ по публикуван на 24 юни доклад на GLAAD – организация, която измерва нагласите на американците към LGBTQ и техните проблеми през последните 5 години.

В първите 3 години изследванията са показвали позитивни резултати и повече одобрение за LGBTQ общността. В последните 2 години обаче тенденцията внезапно спира и се обръща в другата посока. Все повече не-LGBTQ хора споделят дискомфорта си спрямо нестандартните.

Броят на одобряващите американци на възраст 18–34 г. спада от 63% през 2016 г., до 53% през 2017-а, до незавидните 45% през 2018 г.
Спадът върви с увеличение на дискриминацията и увеличаващи се прояви на омраза, цитирайки доклада.

В България омразата спрямо LGBTQ също расте. По данни на национално представително проучване от 2018-а година 65% от българите не желаят хомосексуални хора за съседи – значително увеличение дори спрямо 1999 г., когато са били 54%. Според Европейско социално изследване, проведено между 2006-а и 2008-а, отхвърлянето на правото на LGBTQ да живеят живота си свободно, достига своя връх – 30% от общото население. През следващите четири години делът намалява до 18%. Тази тенденция обаче е прекъсната. И до 2018 г. се наблюдава ново увеличение, при което отхвърлящите правата на ЛГБТ достигат 25%.

Не на последно място, през последните години редица големи компании като Facebook и Twitter предприеха сериозни мерки за ограничаване на омразната реч – позитивен ефект изглежда липсва, дори може да се спекулира обратното.

Числата са притеснителни и би трябвало да са сигнал за водените и исканите политики, както и за начина, по който се комуникират тези искания.

Смятате ли, че настоящият формат на Прайда е успешен? Изглежда нещо фундаментално куца в провеждането на тези събития и то не е, че всички са хомофоби. Черешката на тортата в България бяха изпълнители като Галена и Нета.

Източници:

1. GLAAD – Accelerating Acceptance 2019
2. USAToday.com – „The young are regarded as the most tolerant generation. That’s why results of this LGBTQ survey are ‘alarming'“
3. Свободна Европа –„Съседът, който е гей“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.