Няма убедителни данни за ползата от хранителни добавки за мозъка

Няма убедителни данни за ползата от добавки за мозъка

Пиете ли гинко билоба за памет? Или нещо друго?

Доклад, издаден през 2019 г. от Глобалния съвет за здравето на мозъка (GCBH), заключва, че няма убедителни доказателства да се препоръчват хранителни добавки за когнитивно здраве на хора над 50 годишна възраст, които нямат хранителни дефицити.

Добавките не са показали забавяне на деменцията или превенция, лечение и възстановяване от болестта на Алцхаймер и други деменции.

GCBH е независима организация от учени, медицински лица, здравни и законови специалисти, която дава препоръки за здравето на мозъка при възрастни.

Много често производителите на хранителни добавки изказват смели твърдения, които не са подплатени с научни данни. Законодателството не позволява на производителите да използват термини като „лекува“, затова те прилагат маркетингов подход и използват изрази като „поддържа“ или „помага за поддържането“ на добра мозъчна функция. „Поддържането“ е твърде неясен термин и може да подведе наивните потребители.

Явно търговците са постигнали своите цели, защото при проучване в САЩ се установява, че:

  • 81% от хората над 50 години смятат, че суплементите са „поне малко важни“ за здравето
  • 69% към момента вземат хранителни добавки поне 3 пъти седмично
  • 26% приемат редовно суплементи за мозъчно здраве

Сред възрастните, които редовно приемат добавки за мозъка, 21% казват, че го правят за поддържане и подобряване на мозъчното здраве, 11%, за да забавят деменциите и 8% дори за да излекуват състоянието си.

Тези твърдения, разбира се, не са подкрепени от доказателства, но водят до двойно по-големи печалби за производителите на добавки от 2006 г. до 2015 г.. През 2016 г. същите бележат печалби от 3 млрд. долара, а до 2023 г. се очаква печалбите да минат $5 800 000 000.

Най-често промотираните продукти са: гинко билоба, коензим Q10, куркума, рибено масло и кокосово масло.

Докладът обръща специално внимание на традиционните китайски билки, като предупреждава, че за тях не е необходимо да преминават клинични проучвания преди масова употреба. По тази причина могат да съдържат различни от написаните съставки, включително и опасни вещества. Някои билки от китайската медицина може да имат сериозни странични ефекти, да взаимодействат с други лекарства и да са опасни за хора с конкретни медицински състояния.

Препоръките, дадени от организацията, включват:

  • Възприемане на здравословни навици и набавяне на нужните хранителни вещества чрез диетата, а не от суплементи
  • Консултиране с лекар преди прием на хранителни добавки
  • Разпознаване на неясни или преувеличени твърдения, направени от производителите

„Може да не помогне, но поне не вреди“ е характерна заблуда в народната психология. За разлика от медикаментите, които преминават през много затегнат регулационен път, добавките излизат бързо на пазара, без необходимостта да докажат своята безопасност и ефективност при стриктни проучвания. Качеството на суплементите може да варира широко. Имайте го предвид.

Така че може да не помогне (и най-вероятно няма), но вредата започва още от вашия портфейл. И дано не стига по-далеч.

Заключението в доклада е, че въпреки твърденията за противното, хранителните добавки за мозъчно здраве не са с доказан ефект за поддържане на мисловните умения и за подобряване на когнитивната функция.

Добавките няма да ви излекуват. Помислете над този доклад, преди да си хвърлите парите на вятъра.

Източници:
GCBH – The Real Deal on Brain Health Supplements
Sciencebasedmedicine

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.