Фойерверките са много опасни за чистотата на въздуха и здравето ни

Красивият замърсител - фойерверките

Наближава моментът, в който небето ще се изпълни със светлини, а всеки ще се опита да направи най-красивата и обемна заря. В такива моменти детинското ни завладява и посрещаме радостно и цветно новата година!

Но вероятно никой нормален не би се зарадвал, ако му кажат, че наближаваме едно от най-сериозните замърсявания на въздуха, нали?

Запознайте се с тъмната страна на фойерверките, преди да използвате безхаберно. Всички знаем, виждаме и чуваме красотата на пиротехниката, тяхната светла страна. Но както често се случва, нашите повърхностни възприятия скриват суровата истина и ни заблуждават.

Фойерверките причиняват тежко замърсяване на въздуха за много кратък интервал от време, оставяйки в него метални частици, опасни вещества и дим във въздуха за часове и дни. Някои от токсичните елементи никога не се разграждат и остават завинаги в околната среда, като вредят не само на хората, но и на всички живи организми.

Излагането на фините прахови частици от дима са свързани с множество вреди за здравето и причиняват кашлица, задух, обостряне на хронични състояния и дори инфаркти според Американската агенция за опазване на околната среда. С най-голям риск са болните от сърдечни или белодробни заболявания, по-стари хора и също така деца. Документирани са редица случаи на събития, в които фойерверките са причинили замърсяване на въздуха, много по-голямо от Пекин в лош ден – празнуването на Дивали в Индия, Денят на независимостта в САЩ, Фенерните фестивали в Китай и Тайланд и други.

Откъде, смятате, идват красивите цветове? Червеното е изгаряне на стронций или литий, зеленото и бялото идват от бариеви вещества, а синьото – от мед. В дима от фойерверки често има много повече калий и омразния на всички антиваксъри алуминий, които са използвани да изстрелят пиротехниката във въздуха. Използват се също така перхлорати като пропеленти.

Всичко, което е отишло горе, трябва да падне. Всички тези замърсители след взривяването попадат в почвата, водата и в нас.

Много от суровите материали, които се използват за създаването на фойерверки, са свързани с унищожаването на дървета и природни хабитати. Остатъчната скала се изхвърля в долини, блокирайки и замърсявайки всичко след себе си.

Разбира се, вече е измислена и пиротехника, която е с минимален до нулев въглероден отпечатък, но в България трудно бихте намерили.

Пожелаваме ви весело посрещане на 2020 г. и по-малка нужда от използването на красиви замърсители! Нека през новата година бъдем по-зряло и рационално общество във всеки един аспект. За това се борим.

Фейсбук публикация

Гледайте подкаста ни с д-р Симидчиев – пулмолог и председател на инициативата „Въздух за здраве“, в който говорим и за фойерверките.

Източници:
1. https://theconversation.com/our-prettiest-pollutant-just-how-bad-are-fireworks-for-the-environment-524512.
2. https://www.nature.com/articles/s41598-019-42080-63
3. https://www.livescience.com/51408-july-4-air-pollution-fireworks.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.