Шок! Тото от СкандаУ в „Новото познание“

Тото за реинкарнацията при Стойчо Керев

Изглежда, че ще завършим годината с още едно разочарование.

Любимецът на много българи – Тото от СкандаУ, се оказа лесно подхлъзнат от шарлатански практики. Но това не е толкова голям проблем. Проблемът е, че ги промотира смело в национален ефир. А всички знаем, че някой стане ли гост на Новото познание (a.k.a. Старото незнание), филтърът за глупости мигновено трябва да се активира.

В предаването с Тото главно място заема темата за т.нар. „реинкарнация“ – прераждането в друго тяло. Рапърът разказва изживяванията си и защо вярва, че тази псевдофилософска концепция работи.

Най-силната история от епизода, която може да трогне и заблуди наивната аудитория, е неговото „излекувано“ главоболие чрез реинкарнация: „Направих реинкарнация – заспиваш, развеждат те, установяват откъде идва тази болка в главата. Установиха човекът, който ми я беше създал, защото много често я създават хора, и го повикаха в стаята. Видях неговата аура, аз видях моята аура и му върнах това на него. След това се събудих, звучи като нещо странно, но оттогава не ме е боляла главата… Така че най-вероятно има нещо.“

Тото също така споделя, че е ходил на хомеопати, правил е терапия с [Шуслерови] соли, ходил е на лекари (сякаш са еквивалентни с предните), но нищо друго не е помогнало освен прераждането.

В интервюто също ще чуете: „Видях деня на смъртта си. Не на сегашния си живот, на тогавашния си живот“, „Раждаме се в кръг от хора, които най-вероятно се сменяме – баба ти може да е племеничка, ти да си баща на дядо ти, но тоя кръг се върти“… и куп други клонящи към налудности твърдения. Разбира се, те са примесени с казването на някои общоизвестни житейски истини, които, заедно с мъдрия тон и употребата на впечатляващи думи, биха накарали много наивни хора да повярват във всичко.

Реинкарнацията като шарлатанска практика е чудесен пример за свеждането на явление до непроверуемост – нещо, което нито може да бъде доказано, нито опровергано. По този начин шарлатаните често залъгват хората, като им казват, че науката – единственият инструмент за проверка на факти, не работи, науката „не знае много неща“, науката е платена от влиятелни спонсори и [добавете още залъгалки тук]. Но никога от шарлатанин няма да чуете простия факт, че методът му не е доказан и няма как да бъде, а същевременно има много по-прости обяснения и проверуеми действащи ефекти, които са налице. Например плацебо ефектът [1], за който обществото като че ли е масово заслепено с грешни представи.

Но нека не се лъжем. Тото просто излиза от същото общество, в което наивните и суеверните са мнозинство. Тото е част от обществото, което масово вярва във врачки, астрология и в това, че „има нещо“ е автоматичната истина пред нулевата хипотеза. Тото е поредният човек, ощетен от липсата на часове по логика и критично мислене в образованието ни.

Това не е обида, това е факт.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.