Какво всъщност са фалшивите новини?

 

В последните години в речта на политици и журналисти, общественици и публични личности, често

можем да чуем да се споменава устойчивото словосъчетание „Фалшиви новини“.

Тръгнало от Западния свят, това словосъчетание буди недоумение в обикновения зрител, слушател, човек, който го среща под път и над път. Използва се най-често като прикачено към политически и други новини, разпространявани от средствата за масова информация.

В този материал ще се опитам накратко да обясня какво е това фалшивата новина.

Терминът „Фалшива новина“ не е нов, въпреки че масово се използва в днешно време. Този термин има над 125-годишна история. Или с други думи – фалшиви новини е имало и преди векове и тогава те също се наричани фалшиви новини.

„Новини/новина“ като цяло е термин, използван предимно в медиите, и се отнася до текучеството количество единици информация, която те разпространяват.

Например съобщението, че „куче ръфа баба“ е новина, защото го чуваме за пръв път. То е ново за нас като единица информация, но е такъв вид всекидневна единица информация, какъвто не ни интересува. Не е ценна за нас.

Ако обаче бабата ръфа кучето, в този случай единицата новина е интересна за медиите, и съответно за тяхната аудитория, сиреч – нас,  защото колко баби по света ръфат кучета?

Докато с термин „фалшива новина“ се обозначават единиците информации, стигнали до медиите или разпространявани от тях, но съдържащи неистинност. Как непроверени информации могат да стигнат до широката публика чрез/през медиите, е друга история, за която ще пиша също.

По този начин лесно извеждаме значението, което се влага в устойчивото словосъчетание „фалшиви новини“:

Това са единици медийна информация (новина, репортаж, очерк и др.), които не отговарят на истината по някакъв начин (съдържат неверни факти, изцяло неверни са, не са се случили и др.).

По този начин информация, която попада пред очите ви, лесно може да бъде дискредитирана, като бъде наречена фалшива новина. И вие бързо да я отхвърлите като ненадеждна.

Вие познавате фалшивите новини и под други термини. Като например жълтини, клюки, пропаганда. Но колко по-лесно е да се скрие човек зад един по-официален термин-етикет, отколкото да говори за клюки и пропаганди?

В този материал се запознавате с това какво означава терминът „фалшиви новини“. В следващите ми публикации ще видите кой и как ги използва, за да манипулира общественото мнение и обществеността, сиреч – нас.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.