Джеймс Бонд е алкохолик (забавна научна статия)

Featured Video Play Icon

Здравейте,

Вниманието ми бе привлечено от забавна статия, публикувана в научното списание The Medical Journal of Australia. Според нея, популярният филмов герой Джеймс Бонд е алкохолик.

Авторите анализират 24 филма с участието на агент 007, излезли на екран между 1962 и 2015 г. В тези филми се наблюдават 109 епизода на алкохолна консумация от Джеймс Бонд или средно 4,5 епизода на филм.

Най-тежката алкохолна злоупотреба е във филма „Спектър на утехата“ от 2008 г., когато агентът приема точно 6 мартинита или общо 24 алкохолни единици, което според авторите на статията е достатъчно да убие някои хора.

И не само това.

Агент 007 участва в рискови дейности след употреба на алкохол като преследване с коли, работа с тежки машини, контакт с опасни животни и дори бойни сцени.

Въпреки всичко, изглежда, че агент 007 не се влияе от употребата на алкохол, защото авторите отбелязват, че при него не се забелязват кожни белези на чернодробна цироза.

И все пак. Освен, ако не сте Джеймс Бонд, аз ви препоръчвам да внимавате с употребата на алкохол, защото чернодробната цироза е тежко заболяване, от което се умира.

Заключението на статията е твърде интересно.

Джеймс Бонд има сериозен и хроничен алкохолен проблем. Той трябва да търси професионална помощ и да намери други стратегии за справяне със стреса на работното място, което в неговия случай е MI6.

А вие как се справяте със стреса на работното място?

Напишете в коментарите отдолу.

Аз съм д-р Стефан Митев от Българско рационално общество.

До нови срещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.