Има ли медикамент срещу коронавирус?

В новините от последното денонощие постоянно ни се повтаря, че стар противопаразитен медикамент е показал ефективност срещу новия коронавирус.

Мнозина се зарадваха и успокоиха. Но не трябва. Защото медиите за пореден път подведоха обществото с непълно и некоректно съобщаване на фактите.

Да, наистина има проучване, че лекарството Ивермектин инхибира (пречи на развитието) новия коронавирус. Наистина данните са публикувани в качествено научно списание Antiviral research (IF 4.3).

Проблемът, който не бе съобщен адекватно от българските медии, е, че демонстрираната активност е само in vitro.

Какво означава това?

In vitro буквално означава в епруветка. In vitro проучванията са най-ранните в дългия процес на разработване на ново лекарство за дадено заболяване. Това са и най-несигурните резултати по ред причини, които ще разгледаме след малко.

При in vitro проучвания се използват клетъчни култури и се наблюдава какво е развитието на вируса в тях при наличие на лекарството.

Оказва се, че Ивермектин е изключително ефективен за инхибиране на вируса в епруветка. Но това все още нищо не значи за реалния живот. Проблемът е, че in vitro ефективността изключително рядко се комбинира с in vivo ефективност, т.е. ефективност в живия организъм.

Има много причини за горното разминаване. Първата е, че клетъчните култури не могат да отразят огромната сложност на човешкия организъм. Възможно е лекарството да не може да се усвои в достатъчно количество, да не достигне до желаната концентрация до желаните тъкани и органи или най-често да е токсично за тъкани и органи, които не са разглеждани в in vitro тестовете.

Ето още по-лесен пример за разбиране. Концентрираната сярна киселина е ефективна in vitro срещу ракови клетки, а вероятно и срещу новия коронавирус, но не си помисляйте да я приемате. Тя ще ви убие преди всяко друго заболяване.

Нещата отново не са толкова лесни, колкото ни ги представят по медиите.

Обясняването на разликите между in vitro и in vivo проучванията е сложно и ще загуби аудитория.

Затова внимавайте на какви източници се доверявате.

Все още няма как да знаем дали Ивермектин ще ни помогне в борбата срещу COVID-19. В самата научна статия авторите пишат, че са необходими допълнителни изследвания, за да разберем дали ще има ползи при хора. Но това ще отнеме поне година.

Източник: Leon Caly, Julian D. Druce, Mike G. Catton, David A. Jans, Kylie M. Wagstaff, The FDA-approved Drug Ivermectin inhibits the replication of SARS-CoV-2 in vitro, Antiviral Research, 2020, 104787, ISSN 0166-3542

Мнение за "Има ли медикамент срещу коронавирус?"

 1. Welisar Gentscheff написа:

  Уважаеми Д-р Митев,
  видях Ви в предаването на телевизия СКАТ преди няколко дни и съм силно впечатлен от Вашите коментари, изказани при това предаване. Бих искал да споделя с Вас някои факти, за които никой в България не говори, може би защото не са известни.
  В Германия, в Университета в град Любек проф. Ролф Хилгенфелд, който от 20 години изследва Корона вирусите SARS, MERS и сега SARS-CoV-2. Toй и неговият тим са дешифрирали главната протеаза Мpro и са синтезирали блокираща субстанция, която действа така ,че RNA да не може да бъде копирана и така и вирусът да не може да се размножава. Тази студия е публикувана на 20. март в списанието Science.
  Всички знаем, че лекарство против заболяването няма. Тестват се off lable познати лекарства които са развити за други вирусни заболявания. Едно от тях, което е много обещаващо, е Remdesivir, вече в клинични тестове в Германия и в Америка. В България никой хабер си няма от това. Кълнат се в Хлорокин, който повече убива отколкото помага. Студиите от Марсилия и от Китай с този медикамент са с много съмнителен дизайн и съмнителни резултати, както и дори ген. Мутафчийски трябваше да признае. СЗО е започнала една световна акция наречена Solidarity в която участват още от месец март 90 държави, чрез която се обменят резултати от тестове с REMDESIVIR, Kaletra, Interferon Beta и Chloroquin. БЪЛГАРИЯ НЕ УЧАСТВА, никой не знае за това. Има и други медикаменти, които се тестват, но никой не говори за това тук. Има и много други теми, за които не се говори. Вероятно знаете всичко това, след гореспоменатото предаване останах с впечатлението, че сте смел, открит и изключително компетентен, и реших да се присъединя към Вашия сайт. Бих могъл да Ви информирам какво става в Германия, понеже живях там повече от 40 години, владея езика перфектно и се интересувам от всичко, което се случва там. Разбира се само ако Ви интересува.
  Пожелавам Ви успех и бъдете здрав!
  С уважение
  Велизар Генчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.