Коронавирус ваксина, финансирана от Бил Гейтс, започва Фаза 1 изпитвания с хора

Ваксина, спонсорирана от Бил Гейтс, за COVID-19

За създаването на ваксина срещу новия коронавирус работят изследователи от цял свят и правят невиждан прогрес за кратко време.

Две клинични проучвания (с хора) вече са започнали в САЩ и Китай през последните седмици. Световната здравна организация си партнира с над 20 институции в разработването на ваксината. А от вчера научаваме, че една от ваксините, финансирани от Бил Гейтс, е готова да влезе във фаза 1 проучвания с хора.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата са одобрили апликацията от произвеждащата я фармацевтична компания.

Ваксината се казва INO-4800 и показва обещаващи резултати в предклинични проучвания, включващи животни. Тя е базирана на предишна работа на компанията за ваксина срещу MERS-CoV – друг коронавирус, който предизвика епидемии през последните години.

В първото клинично проучване на INO-4800 участват 40 здрави доброволци, подбрани от експерти на Медицинския университет във Филаделфия, университета в Пенсилвания и Центъра за фармацевтични изследвания в Канзас.

Участниците вече са започнали да получават ваксината, а данните от изпитването ще бъдат готови още през лятото.

Трябва да охладим ентусиазма, като споменем, че достигането на която и да е ваксина до пазара ще отнеме най-малко година. Но прогресът, който се прави по разработката ѝ, минава всякакви граници на възможното и пише история.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.