Гери-Никол рекламира вейп устройство

Gery-Nikol ни призовава да „засилим своя имунитет“ и съвсем случайно ни рекламира „уникално вейп устройство“. То било първото в България за набавяне на „дневната доза витамини A,B12,C и D по възможно най-приятния начин“. На всичкото отгоре Гери-Никол ни казва, че има и редица проучвания за инхалирането на витамини.

С едно сме съгласни – трябва да се погрижите за здравето си, но като НЕ се доверявате на Гери-Никол.

Първо, най-добрият начин да си осигурите различни витамини и минерали в необходимите количества е чрез разнообразна и балансирана диета. [1]

Второ, потърсихме проучвания за усвояването на витамини чрез инхалация с цел суплементация. Наистина намерихме такива, но само за B12, при това от петдесетте години на миналия век (!?). Тоест данните са на над 60 години [2,3]. При тези проучвания са използвани друг вид устройства. Не открихме проучвания за усвояване на витамин А, C и D чрез инхалация (с цел суплементация), нито проучвания с конкретното рекламирано вейп устройство. Ако разполагате с такива научни данни, изпратете ни ги, но се съмняваме, че можете.

Трето, електронните цигари и други подобни устройствата може да съдържат химични вещества, които да са токсични и да причиняват рак. Нивата на такива вещества изглежда са по-ниски от тези при цигарите, но количеството им може да варира в широки граници, тъй като няма стандартизация. Дългосрочните ефекти от употребата на електронни цигари не са известни [4].

Четвърто, в последните години са описани смъртни случаи от белодробно увреждане, свързано с употреба на електронни цигари и вейп устройства (EVALI). Основа роля има инхалацията на витамин Е ацетат [5].

Смятаме, че подобна рекламата на вейп устройство от известна личност е подвеждаща и некоректна. За съжаление, многобройната публика на Гери Никол може да е изложена на опасност.

Не се доверявайте на самозвани „инфлуенсъри“ по здравни въпроси.

Последвайте д-р Stefan Mitev във Фейсбук и Инстаграм. Влезте в групата Обратно в реалността.

Източници:
1. Harvard Medical School – The best foods for vitamins and minerals
How to ensure you get the right vitamins and minerals in the right amounts

2. SMITH FJ, MONTO RW, REBUCK JW. B12 inhalation therapy in pernicious anemia. Trans Am Clin Climatol Assoc. 1952;64:27‐39.

3. Monto R.W., Rebuck J.W. Nasal instillation and inhalation of crystalline vitamin B12 in pernicious anemia. JAMA Arch. Intern. Med. 1954;93:219–230

4. Harmful Chemicals in Tobacco Products – Cancer.org

5. CDC – Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.