Елизабет Блекуел – първата жена, завършила медицински университет в Америка.

Д-р Елизабет Блеклуел

Тя е смятана за първата жена лекар в САЩ. Отдаден защитник на общественото здраве, социален реформатор и същевременно автор на няколко шедьоври.

Д-р Елизабет Блекуел променя курса на съвременната медицина, основава болници и открива медицински университети както в Англия, така и в Америка. Пионер е в превантивната медицина и контрола на инфекциите. Успява да премахне голяма част от препятствията пред жените в областта на медицината и на двата континента.

Блекуел живее във времена, когато жените нямат достъп до висше образование. Въпреки това и след няколко отказа, тя е приета в медицинския колеж в Женева през 1847г. Отначало се сблъсква с неодобрение от страна на своите колеги, но в крайна сметка печели уважението им и завършва на първо място в класа си през 1849г.

През 1857г. отваря лазарет в Ню Йорк за жени и деца, заедно със сестра си Д-р Емили Блекуел (третата жена, която получава докторска степен) и Д-р Мария Закревская.

По време на нейната кариера като лекар издава няколко вдъхновяващи книги, насърчаващи практиката на жените в медицината.

През 1859г. става първата жена, която е член на Британския медицински регистър. През останала част от живота си се отдава на обучаването и преподава гинекология в Лондонското медицинско училище за жени.

През 1910г., когато Блеклуел умира, в Америка има над 7000 практикуващи жени лекари, завършили и получили медицинско образование.

Благодарение на своята преданост и отдаденост към медицината и медицинската практика през целия си живот, д-р Елизабет Блеклуел променя и допринася за развитието на медицинската професия в Америка и Англия.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.