Двойник на Стив Джобс породи абсурдна конспирация

Стив Джобс не е жив

От рубриката на абсурдните конспирации идва една близка до тази, че Земята е поничка: Стив Джобс е жив и си живее живота в Кайро! Според конспиратиците просто не му се зaнимaвa c бизнес. Затова e инcцeниpaл своята смърт и e зaминaл на мяcтo, където мoжe дa прекарва спокойно времето си.

Снимката изгря в няколко жълти медии и естествено избухна от споделяния в социалните мрежи. Той е жив!!! Ще ни се…
На снимката се вижда, че мъжът-двойник няма обувки, което е характерно за Стив Джобс. Някои напомнят, че той също е обичал Египет и се е стремял към природен живот.

Да, именно затова Стив Джобс почина през 2011 година и изглеждаше много по-зле от въпросния мъж на снимката преди смъртта си. По време на профилактичен преглед през 2003-а лекарите му откриват тумор в панкреаса. След биопсия става ясно, че туморът всъщност не е смъртна диагноза, а е рядка лечима форма на заболяването (невроендокринен тумор). Ако е била извършена навременна хирургична интервенция, прогнозата за живот обикновено е над 10 години. Той обаче избира да избегне операция в следващите 9 месеца и вместо това залага на „специална“ диета и други „алтернативни“ методи, докато туморът метастазира.

Оперира се през 2008 г. за втори път, когато вече се налага по-голяма интервенция – т.нар. операция на Уипъл (панкреатикодуоденектомия), свързана с много усложнения, особено за слаботелесни хора като него. По тази причина Джобс остава с критично телесно тегло и при всичко това трудно си набавя хранителни вещества. През 2009 г. обаче се случва нещо още по-лошо: наблюдава се нов процес в панкреаса му – очаквано предвид късната първа медицинска намеса. Така Джобс си отива заради надеждата да пропусне операция, разчитайки на алтернативна медицина.

Поклон пред паметта на този велик човек. Конспиративната теория е нелепа подигравка с неговата смърт. Но дава повод да напомим, че алтернативната медицина често взима за жертва загрижени богати хора. И че дори велики личности са уязвими на заблуди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.