Блокирайте всички дезинформатори

Война е. Добрите хигиенни мерки в социалните мрежи и медиите вече не са просто желателни, а задължителни.

Крайно време е да разберем, че има разлика между свобода и произволие на словото. Пандемията се оказа недостатъчна, за да го направим.

Вземете пример от Литва

Преди няколко дни Литва, една от напредналите демокрации, прие закон, който ограничава разпространението на лъжи, пропагандирането на война и възхваляването на агресора. Всяка медия или личност, изказващи лъжа, похвала или пропаганда в полза на инвазията ще бъде преследвана от полицията, която ще има правото да спира достъпа до медии всеки път, когато те разпространяват дезинформация. Съвсем скоро много европейски страни вероятно ще последват тази политика.

Въпросът е има ли силни лидери в България да сторят същото, или те лесно се поддават на натиска на общественото мнение, формирано от десетилетия на тежка и безнаказана съветска пропаганда? Лидери на демокрация ли ни управляват, или общественото мнение, което е лесно манипулируемо?

Агресорът от десетилетия ограничава елементарно право на изказ, забранява прости новини от света, цензурира прогреса на човечеството, избива политически опоненти, спира всякакви шествия и протести срещу него.

От другата страна какво получава той? Получава пълната „свобода“ да убива хора с дезинформация. От десетилетия, неговите когнитивни канали за манипулиране вървят фриволно и безконтролно в Европа, САЩ и по света. Това не е свобода, а произволие и война.

Войната на Путин срещу цивилизацията се води от десетилетия. Тя можеше да бъде спряна, ако мерките бяха пропорционални и навреме. От десетилетия има епидемия от глупост, която убива, но противоепидемични мерки няма. България, като страна, окупирана от нелустрирани съветски агенти в държавата, във войските ни, в академичните среди, в образованието, по медиите, е възможно най-голямата жертва на тази хибридна война.

Не ни вярвате? Има ли по-беден и наивен европейски народ от българския? Българите масово вярват във врачки, хороскопи, уроки и всякакви суеверия, докато заемат активна позиция срещу разума и прогреса на човечеството, отричайки най-големите постижения на науката, медицината, технологиите и правото. „Американците“ не са стъпили на Луната, ваксините убиват, 5G ни облъчва, „джендърите“ са заплаха, човешките права са прищявка. Всичко това идва от един източник, който води война от десетилетия, без да има войска срещу него.

Но стига вече

Време е за мерки, които всеки може да предприеме, за да ограничи дезинформационния произвол:

  1. На гражданско ниво – бъдете отговорни, блокирайте всякакви източници на лъжи и пропаганда в полза на агресора. Разберете, че вие сте отговорни за това какво се говори в частната ви платформа, в частната ви медия, на личния ви профил, на страницата ви, в компанията ви, дори и във вашата къща.
  2. На национално ниво – цензура на всички медии и личности, разпространяващи дезинформация, по пример на приетия от Литовското правителство закон.

Ще се появят хора и тролове да ви обясняват как това било ограничение на свободата на словото. Всеки от нас разполага със свободата, пълната, истинската, сам да реши кой да присъства в къщата му. Това не е цензура. Цензура е точно обратното, а именно – самото присъствие на дезинформация навсякъде, опитваща се всякак да замъгли обективните факти.

От друга страна обаче, държавата трябва да упражни цензура. Война е. Оставете манипулираното обществено мнение настрана веднъж и завинаги. Ще останете в историята като смели държавници.

Апелираме за строга модерация в платформите на всички национални медии: БНТ, bTV, NOVA. Коментари и личности, защитници на агресията, трябва да бъдат ограничавани и блокирани. В никакъв случай да не се дава национален ефир на радетели и разпространители на лъжливи твърдения, независимо от степента им на известност и важност в обществените среди. По-малки, но считащи се за етични медии като Дневник, OFFNews, Mediapool.bg, Свободна Европа и всички останали, трябва да направят същото.

Обръщаме се към министър-председателя на България, като апелираме за строг контрол на държавата върху достъпа до публичното пространство на медии, политици, влиятелни личности, доказано разпространяващи лъжлива пропаганда. Путин трябва да бъде третиран като Хитлер, Z – като свастика.

Произволът не е равен на свобода. Произволът трябва да бъде спрян. По-добре късно, отколкото никога.


30.03.2022: Свободна Европа, една от медиите, към която се обръщаме в публикацията, заяви, че закрива от известно време коментарите си с оглед на прилива на дезинформация, обиди и призиви за насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.