5 метода да предпазим близките от псевдонаука в медиите

5 метода да предпазим близките от псевдонаука в медиите

Как да разпознаем псевдонауката?

Няколко прости концепции, които ще предпазят вас и вашите близки от псевдонаука и лъжа в медиите.

 

Всичко в медиите е създадено да бъде консумирано. Познатата поговорка – „Ти си това, което ядеш“ важи в пълен смисъл. Една от целите на ФИБРО е да ограничи консумирането на откровени л***a.

Днес ще разгледаме няколко важни концепции за разпознаването на псевдонауката.
Ако чуете величаещи твърдения за нов продукт, революционно откритие или свръхнормални умения, за ваше добро е да вземете предвид следващите неща. 

В случая става дума за реклама, подчертавам РЕКЛАМА, в най-тиражирания вестник на България.
Ще разгледаме няколко точки, с които лъжата се разминава, и ще видим нашият материал съвпада ли с тях.

Първо.

Естествено направи впечатление малкият надпис „реклама“ горе в дясно, който вероятно баба ви няма да забележи.

Твърдението подкрепено ли е от агресивен маркетинг?

Независимо дали взимате универсален лек на баба ви или искате да отслабнете за 1 седмица, бъдете нащрек за следните подсъзнателни рекламни трикове, които нямат никаква стойност. Снимки на уж титуловани хора с бели престилки, бради и очила.

Бързо търсене в интернет не ни връща никакви резултати за този професор-ревматолог. В случая виждаме и професионални снимки на усмихнати възрастни жени и мъже сред природата. Колко от вашите баби и дядовци имат такива?

Главоломни отзиви, нечувани резултати, в главните роли споменати академии и специалисти, стотици хиляди излекувани пациенти и всичко това в едно. Честно казано се надявам на вас, нашата скромна към момента аудитория, всичко това да влияе отблъскващо. Но съм сигурен, че всеки от вас поне веднъж е бил питан за такъв универсален лек. Разпространявайте истината за тези по всеки възможен начин.

Второ.

Дали твърдението идва първо през публичните медии или е минало през задължителния научен поток?

Истинските открития преминават през безпристрастната оценка на научната, академичната или професионалната работа и двойно слепи проучвания от редица други специалисти, работещи в същата сфера. Процес, наречен peer reviewing.

В следствие на което се публикува в научната литература.
Пределно ясно е как сме научили за нашето лекарство. Не е от учебниците.

Трето.

Казва ли се, че „всичко е натурално“?

Както сме видели хиляди пъти, по никаква причина „природен“ продукт не означава безопасен и здравословен. Природни са елементите живак, олово, азбест – няма да споменаваме безбройните токсични бактерии и вируси. Никой не би препоръчал да си ги хапвате всяка сутрин за здраве.

Природата е една хаотична среда, в която просто сме се приспособили да оцеляваме. В много случаи синтетичните варианти на натурални вещества биват произвеждани с цел да станат дори по-безопасни и ефективни.

Това е обект на друга тема, ако се интересувате повече, долу в описанието ще пусна линк към интересна книга.

Четири.

Казва ли се, че нещо нормално е лоша практика?
„Ето защо винаги съм бил противник на предписването на толкова много болкоуспокояващи средства на пациентите, защото всяка болка може да се премахне в зародиш – ентусиазирано допълва професорът.“

Когато имаме истински факти, те се състоят от направените доказателства и заключения. И толкова. Науката няма нужда от създаване на тревоги за това колко лоша е една практика, как унищожаваме здравето си или планетата, ако щете.

Когато факт се представя като алтернатива на приета норма или статукво, твърде вероятно е да е базиран на лъжа или идеология, различна от действителността. Питайте се колко често твърдение за факт, който ще преобърне представите ви, е истина. Не е много често, нали?

И стигаме до… Пет.

Дали твърдението звучи твърде хубаво, за да е истина?
Когато една теза звучи прекалено добре, обикновено е прекалено.

“Свръхестествените твърдения изискват свръхестествени доказателства” е казал световноизвестния астроном Карл Сейгън. Становището пасва ли на нашите представи за това как работи света?

„Революционно откритие на екип от учени на Чикагския университет по Ревматология: хората, страдащи от дегенеративни изменения на ставите и силна, разкъсваща болка, могат най-после да се върнат към нормалния си живот.“

Отново се питайте колко често такъв преобръщащ представите ни факт е истина.

Като заключение – независимо дали става дума за продукт или идеология, е малко вероятно институция, отдадена на продажбата му, да представи доказателства, които да НЕ подкрепят техните цели.

Не забравяйте да информирате вашите по-стари близки за всички тези големи промоции, плъзващи навсякъде по медиите.

Аз съм Габриел Димитров – за финал оставям този трезвен руснак, който видя НЛО!

Благодаря ви много за гледането. Абонирайте се за канала, ако подкрепяте нашата идея и сигнализирайте за измами, псевдонаука и фалшиви новини на нашия нов сайт – fibro.bg

Ще се видим отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *