Загубата на апетит НЕ Е стратегия на имунната система

Ето нова порция псевдонаука от самозваните експерти (без медицинско образование) Здравей

Този път ще се опитат да ни пробутат, че имунната система намалява апетита, защото храната забавя „процеса на самоизчистване“ от „киселини, токсини и слуз“.

Естествено, те не цитират никакви научни източници, но пък се изразяват смело и категорично. Това трябва да ви алармира за липсата им на научна подготовка по темата.

Дори ни препоръчват да преустановим приема на „твърда“ храна (?!?) и да преминем към „вода и зеленчукови сокове“. Само те си знаят защо…

Истината е съвсем различна. Адекватното хранене е задължително за нормалното функциониране на имунната система. Недохранването намалява защитните сили на организма и го прави податлив на инфекции. 

Всички форми на имунна защита се засягат при малнутриция, особено при намален прием на белтъци. Затова минаването на вода и зеленчуци е меко казано грешно. 

Водещи хранителни принципи при наличие на болест са поддържане на телесното тегло, превенция на малнутриция и белтъчен катаболизъм.

Използването на опасно звучащи, но преднамерено неуточнени думи като „токсини“ и „слуз“ единствено показва, че авторите се вълнуват от маркетинг ефекта, а не от научните данни. Подмятането на подобни „ключови думи“ за сплашване е честа стратегия на „уелнес“ гурута, разбира се, без медицинско образование.

Нека отбележим, че във Фейсбук страница на Здравей недвусмислено пише:
„Платформата Здравей (страници в социални мрежи, уебсайт и книги) няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.“

Този отказ от отговорност е характерен за хора без необходимия образователен ценз. От една страна нямат за цел да дават медицински съвети, но от друга ни заявяват да преустановим твърдата (?!?) храна и да минем на вода и зеленчуци. Колко балъци ще им повярват и ще ги послушат? Вероятно много… Просто не им се доверявайте. Неслучайно лекарите учат минимум 6 години, за да придобият правоспособност. 

Кого ще изберете – лекар или маркетинг гуру?

Ето научни източници (които няма да видите в Здравей):
1. Calder, P. (2013). Feeding the immune system. Proceedings of the Nutrition Society, 72(3), 299-309. doi:10.1017/S0029665113001286

2. Soldati L, Di Renzo L, Jirillo E, Ascierto PA, Marincola FM, De Lorenzo A. The influence of diet on anti-cancer immune responsiveness. J Transl Med. 2018;16(1):75. Published 2018 Mar 20. doi:10.1186/s12967-018-1448-0

3. Cohen S, Danzaki K, MacIver NJ. Nutritional effects on T-cell immunometabolism. Eur J Immunol. 2017;47(2):225–235. doi:10.1002/eji.201646423

 

2 мнения за “Загубата на апетит НЕ Е стратегия на имунната система

 1. камелия написа:

  Здрасти докторе,
  Учил минимум 6 години. Хвала!
  Добре, че си си турил и снимка, та да те избягвам по-успешно.
  Значи вероятно туй дет твърдиш е вярно и си заслужава внимание,
  ама личностната ти самодефиниция е пълна с крайности, които
  даже и човек да не е изчел статията, отблъскват надалеч.
  За да четеш повече от необходимото, значи знаеш точно колко е необходимо.
  Да дадеш някакво научно обосновано твърдение и линк да разберем и ние?
  Агресивен активист?!,..Мрази шарлатани?!..човек остава с впечатлението, че
  си краен фундаменталист. Това последното не ще да ти дава широк кръгозор и
  познаваемост на най-добрият избор.
  Последно, да си УЧИЛ N на брой години не значи, че ЗНАЕШ.

 2. Om Ram написа:

  Виж ти! Значи загубата на апетит не е имунен отговор на нещо. Може би в такива случаи трябва да се яде насила и когато човек повърне, да продължи с яденето, по възможност на трудно смилаема храна. И ако упорства в повръщането, да вземе таблетки против повръщане и такива против диария след това, м? Правилно ли съм Ви разбрал, докторе?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.