Витамин К при новородени

След като д-р Стефан Митев вече стана баща е време да разгледаме един слабо познат проблем при новородени.

Новородените имат относителен недостиг на витамин К, защото той не преминава плацентата. Съдържа се в ниски количества в кърмата, а новородените все още нямат чревните бактерии, които са необходими за образуването му. Витамин К е нужен за кръвосъсирването (коагулация). Следователно основният риск при неговия недостиг е от кървене. Тук се включва и спонтанно кървене (непровокирано от травма). Може да настъпи скоро след раждането или в първите няколко седмици, но почти винаги рискът е ограничен до шестия месец.

Според обзор от 2020 г. без профилактика на всеки 100 000 раждания ще има 250 до 1700 ранни кръвоизлива и от 10 до 80 късни кръвоизлива, дължащи се на дефицит на витамин К [1]. Най-често срещани са мозъчни кръвоизливи и кървене от стомашно-чревния тракт. Но не бързайте да се притеснявате. Профилактиката е бърза, лесна и евтина – еднократна мускулна инжекция с витамин К при раждане. Интервенцията значително намалява риска от кървене (NNT=74). Нивата на витамин К се увеличават непосредствено след инжекцията и той се съхранява в черния дроб, откъдете постепенно се отделя през следващите 6 месеца.

Всяка медицинска процедура трябва да бъде преценена от гледна точка на ползи и рискове. В случая профилактиката чрез инжектиране на витамин К носи огромни ползи при минимален риск. Но не така мислят някои модерни родители…

За съжаление, все по-често се срещат родители, които отказват профилактиката с витамин К. Познайте и какво друго често отказват? Бинго! Ваксини. Твърде вероятно е родителите да са антиваксъри.

Според проучване от 2017 г. най-честите причини за отказ на профилактика с витамин К са вярва, че инжекцията е ненужна, желание за натурален процес на раждане и разбира се желание за прилагане на „алтернативен“ метод за профилактика.

Нужно ли е да казваме, че антиваксърите са опасни за децата си?

Със сигурност дъщерята на д-р Митев ще получи профилактика с витамин К и всички ваксини спрямо имунизационния календар. Науката спасява животи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.