Успехът на алтернативната медицина: токсини, стрес и корпоративен интерес

Featured Video Play Icon

Защо алтернативната медицина успява? „Защото всички са тъпи, пък аз съм умен!“

Дали? В света и на най-образования човек, пострадал от официална медицина, никакво доказателство на света не е достатъчно, за да го убеди в обективността на науката. Официалната медицина има най-малко три аспекта, които се възприемат под общ знаменател – приложението й от лекарите, системата на здравеопазване и самата наука медицина. За хората тези неща са едно цяло, защото функционират като такова. Например, можеш да се опариш от лошото поведение на лекар и мигновено да преобърнеш представите си за този общ знаменател. …А за разчитането на факти това може да е със сериозни последствия. В днешния епизод аз и моят приятел Дънинг Крюгеров сме на море в Албена и ще ви разкажем как измамниците използват умело всички възможни логически заблуди, за да ни хванат на въдицата. След това видео се надявам да има значително по-малко риби в морето на шарлатаните. Очаквайте и следващата част, в която ще обсъдим някои основателни причини да се използва алтернативна медицина.
СЪДЪРЖАНИЕ
1. Повече образование = повече алтернативна медицина (0:00) 2. Всичко, което НЕ е плацебо ефект (3:46) 3. Плацебо и истински плацебо ефект (9:30) 4. Стресът ни убива? (11:40) 5. Не! Токсините ни убиват. (13:05) 6. Не, не… Некомпетентността на медицината ни убива. (15:30) 7. Алтернативната медицина е доказана от авторитети! (17:18) 8. Конкурсът на Джеймс Ранди и трябва ли да направим такъв в България (18:10)
Източници
 

1. Повече образование = повече алтернативна медицина

Първата и най-очебийна причина според критиците на алтернативната медицина да успява е, че нейните последователи са глупави и наивни. Но това всъщност не е точно така.

В света и на най-образования човек, пострадал от официалната медицина, никакво доказателство на света не е достатъчно, за да го убеди в обективността на научните данни.

Много хора имат лош личен опит, особено що се отнася до здравеопазване. Личният опит може да има изключително силно въздействие върху нашите вярвания във всяка една сфера, дори може би най-силно. До такава степен, че дори хора на науката биват често подвеждани в мисленето си, осланяйки се на него.[1]

Личните преживявания и всякакви разказани случки наричаме анекдоти. Но всъщност мозъкът ни е силно пленен в това да намира анекдотите за необорими, а когато те са лични – няма нищо по-необоримо и завладяващо. Анектодитичните случаи са поредната логическа грешка на мозъка, заради която той е склонен да пренебрегне и най-силните доказателства.

Фактически, колкото по-образовани са хората, толкова по-вероятно става те да използват алтернативна терапия.[2] Този внезапен парадокс може да се обясни с факта, че по-информираните хора имат по-голям шанс да се интересуват и да четат неща, които им се предоставят навсякъде. Тези хора също има по-голяма вероятност да поставят под съмнение всеки експерт и неговата експертност. И ако същите имат заболяване, са по-склонни да се интересуват за него и следователно да намират самостоятелно най-различни форми на терапия.

В такъв случай България е перфектното място, известна със своите уникални, традиционни илачи – мед, чесън и ракия навсякъде, баене против уроки, леене на куршум и така нататък.

Високата степен на образование е един от най-ясните индикатори за това, че някой ще опита алтернативна медицина.

Ще я наричам алтернативна медицина, но може да се каже, че това е също толкова грешно като термин, колкото и алтернативна математика.

Всяко лечение, което е доказало, че работи и е с добро съотношение полза:риск, Е медицина. Когато има многократни доказателства върху безбройни групи от хора за липсата на полза от конкретно лечение(наречете го алтернативно), това означава, че от него остава само едно нещо – рискът от приложението му. Това означава, че то вече няма как да е част от медицината.

Медицината е една. Всичко останало е шарлатанство.

Образоваността обаче не ни дава много критично мислене и логика, всъщност често ни довежда до по-добро защитаване на нерационалните ни предразсъдъци и вярвания с правилната за нас информация.

Но тя е правилна само за нас. Мозъкът ни за пореден път греши, като използва confirmation bias – склонност да търсим потвърждение на нашите предварителни убеждения и вярвания. Ето защо медицината работи със систематични прегледи на данните, а не просто с избирателното им посочване, защото това би било с фатални последици.

Разбира се, образованите хора са и с много по-голяма вероятност да са по-богати, което допълнително увеличава шанса да си позволят скъпи, неефективни методи за лечение.[3] Маркетинг специалистите наричат това явление „престижно ценообразуване“ – пореден психологически трик, който ни кара да мислим, че по-скъпите продукти са по-добри. Още нещо – има данни, че по-скъпите методи водят до по-изразена реакция на плацебо.[4]

2. Всичко, което НЕ е плацебо ефект

Плацебо?

Говоря за плацебо, сякаш всички разбираме какво всъщност е.

Но това далеч не е така и има доста погрешни схващания за този ефект. Често грешна представа е, например, че плацебо ефектът е мислене, което лекува тялото ни.

Плацебото няма никакъв доказан физиологичен ефект върху организма. Ако си говорим за истински плацебо ефект, то той НЕ променя резултатите от обективни изследвания, а повлиява единствено субективните ни чувства – за болка, умора, настроение и самосъзнание за здраве като цяло, които са под влиянието на редица психологични фактори. Специално внимание на психологията ще обърнем следващия път.

Още по-напред фактор е също, че тези субективни чувства са зависими от субективното им докладване от хората. Например, хората могат просто да отговарят позитивно като част от възпитанието си. Представете си онова чувство, когато непознат ви моли учтиво да станете, за да седне той. Ситуацията е подобна.

Съществуват и още многобройни външни фактори, които категорично не са част от истинския плацебо ефект, но ни подвеждат. Такива са:

Ествествена променливост на симптомите

Естествено спонтанно подобрение или самоизлекуващи способности на организма

Все пак не сме само вода и кости. Дори и да е така, водата няма памет. 🙂

Несъобщено допълнително лечение

и още много други по-сложни като:

Регресия към средната стойност

Дори лекуващият да не даде никакво лекарство (или хомеопатично средство, например, което е само захар и вода), естественият ход на заболяването е от период на пик към средната стойност. Тоест симптомите ще намалеят от най-висок интензитет до среден интензитет, дори без никакво лечение или въпреки него.

…А всички знаем кога хората се обръщат към алтернативна медицина: „когато нищо друго не помага.“ Тоест нерядко това е, точно когато заболяванията са в своя пик.

Ефект на Хоторн

Промяна в поведението на хората, само защото са наблюдавани и използват привидна терапия, което води до надценяване на ефекта от нея. Същият ефект се случва и на работното място, ако знаете, че сте под видеонаблюдение, a заради това чувствате, че трябва да работите по-усилено.

Феномен на Уил Роджърс

Подобрение в диагностичните методи, което води до изкуствено по-дълга преживяемост. Така например при по-добър метод за конкретно злокачествено заболяване, можем да имаме по-ранното му диагностициране и съответно по-дълъг период на преживяемост без реална промяна в продължителността на живота.

Парадокс на Симсън

Когато допълнителни, неразпознати фактори повлияват статистическата сила на данните. Реален случай на парадокса се случва през 1973 в университета Бъркли, където са били изследвани нивата на приемане на студенти.[5] С голям шум университетът е осъден от жена, заради полова дискриминация. Резултатите от проучването показали, че мъжете са средно с 10% по-приемани от жените. Обаче, когато всяка една специалност е проучена по отделно, жените се оказали по-приемани от мъжете. Въпреки това средната стойност предполагала, че мъжете са много по-предпочитания пол.

Объркващо, нали? Това може да се обясни с факта, че жените са кандидатствали повече за специалности с високи изисквания като медицина и право. Но средната стойност не отразява това.

Същият парадокс може да се случи в клинични проучвания, където неразпознати отделни фактори, могат да повлияят на средния резултат.

Толкова много фактори и ефекти, а нито един не е част от истинския плацебо ефект.

Всички те редуцират плацебо ефекта до такава степен, че чак ни карат да се питаме дали въобще съществува той?

Повелителите на алтернативната медицина пък питат: тогава защо нашите терапии помагат на животни и бебета, след като са плацебо ефект?

Като с този въпрос искат да покажат, че ефекта от терапията им е с физиологични резултати.

Разбира се, вече трябва да ви е ясно, че този въпрос е некоректен. Ако се върнем на всички изброени фактори и си ги припомним отново, то можем да обясним всички обективни резултати и без плацебо ефект. Още по-нататък, някой трябва да определи, че животното или бебето се е подобрило, след като те не могат, а това отново е изцяло субективно възприятие, последвано от субективен доклад. Без съмнение, ние хората сме уязвими на пристрастното оценяване и докладване на резултати, което допринася към наблюдавания ефект. Наблюдаваният ефект е сбор от всички изброени фактори, а истинският плацебо ефект е само една миниатюрна величина, близка до незначителност.

3. Плацебо и истински плацебо ефект

Сега, нека направим ясни определения за плацебо и плацебо ефект: Точното определение за плацебо е всяка симулирана медицинска намеса, която умишлено се назначава с терапевтично действие, което всъщност няма. Точното определение за плацебо ефект е всяко влияние върху здравето, измерено след каквато и да е терапевтична намеса, което е различно от активния физиологичен отговор. И сега внимавайте. За удобство, в клинични проучвания е възприето, че плацебо ефектът е всяко едно влияние върху здравето в контролната група, получаваща плацебо, каквото е например хапче от захар. Тоест, заедно с това под общ знаменател се слагат и всички останали изброени ефекти и фактори, които обсъдихме. Оттук идва объркването. Ето как шарлатаните умеят да използват пропуски в знанията ни, за да ни подвеждат. Това обаче няма как да стане, ако сме информирани подробно и коректно.

А след като плацебо ефектът е незначителен, то защо го използваме в проучвания?

Някои изследователи си задават съвсем сериозно този въпрос. Отговорът е, защото с плацебо можем да изключим всички възможни субективни фактори като лични интерпретации и начин на докладване. При клинични изпитвания на нови терапии още на първи етап те се сравняват с плацебо, само за да се избегнат абсолютно всички влияния и да се измери истинският терапевтичен ефект. Ако наблюдаваният ефект при новата терапия е статистически равен на този с плацебо, то терапевтичен ефект няма. Така стигаме и до извода, че алтернативната медицина не работи, след като не се различава от плацебо в клинични проучвания.

4. Стресът ни убива?

Почти винаги липсата на знания, позволява на шарлатаните да ни подвеждат.

Така например, голяма част от практикуващите алтернативна медицина държат да отбележат, че днешните заболявания се дължат на стрес. Който в днешно време е повече от всякога, като че ли?

Не точно.

Първо, много е трудно да се измери, особено чисто исторически, нещо толкова неясно обобщено като термина „стрес“.

Това, което психологията ни казва, е че стресът е относителен. Ние, хората, предпочитаме да се адаптираме към всяка ситуация и да балансираме щастието и стреса, релативно на нашето ежедневие.

Доста наивно е да смятаме, че хората преди един или два века са били под по-малко стрес от сега. Ако отново се опрем до фактите с доказателства, те са се справяли с проблеми, които са много по-големи от нашите – смъртта на много от техните деца, безбройни нелечими и чести заболявания, по-дълги и тежки работни дни и тн. И тн.[6][7]

Доста хора изглежда не осъзнават колко брутален е бил животът преди векове. А може би бъдещите поколения също ще разглеждат нашия живот като брутален, никой не знае.

Зависи от прогреса, който от своя страна зависи от обективните открития. Всичко останало ни разсейва.

5. Не. Токсините ни убиват!

Нека разгледаме още един проблем, който поддръжниците на алтернативната медицина имат с модерния свят – „токсините“.

Токсините се радват на слава в много интернет блогове и форуми. До такава степен, че всеки знае какво е токсин и плаши ближния си. И така от уста на уста, става все по-популярно да се смята, че сегашният ни живот е токсини, стрес и корпоративен интерес.

А знае ли наистина всеки какво е токсин?

Вероятността на човек да използва думата „токсини“ има пряка връзка с това колко химия същият човек не знае.“ – казва Нийл деГрас Тайсън.

Токсините много често се объркват с по-широкия смисъл на термина „отровно вещество“. Токсин е по-специфично отровно вещество – то е химичен агент, ПРОИЗВЕДЕН ОТ ЖИВИ ОРГАНИЗМИ. Например змията или пчелата отделят токсини.

Когато някой говори за токсини обаче, обикновено има предвид всички отровни вещества и замърсители, произведени в промишлеността, което е различно.

Дори и да е така, по отношение на индустриално замърсяване, който пик е бил около средата на 20-ти век, сега имаме много по-малко замърсяване, поне в развитите страни. [8]

Храната и водоемите ни са основно по-хигиенични от всякога. Това е така, защото методите за контрол на чистотата са се подобрили значително. [10] А влиянието на чистата вода върху здравето е нещо, за което преди два века даже не са знаели.[9]

Съвсем смело можем да заявим и факта, че модерната диета не е по-лоша от тази в предишни векове. Фактически, тя е по-полезна в много аспекти. Имаме достъп до пресни плодове и зеленчуци цяла година. Имаме фризери и повече методи за консервиране. Имаме много разнообразна и богата на нутриенти храна през цялата година, с помощта на науката и свободния пазар. Проблемът сега е в излишъка – имаме твърде много храни, ядем твърде много калории. Този проблем ни довежда до значителен ръст на затлъстяването[13], което е рисков фактор за редица заболявания. По тази причина идват и всички спекулации на шарлатаните с храната, но те няма да ви кажат, че ядем повече калории отвсякога.[11][12] Вместо това, ще си намерят любими вредни храни, които ще препоръчват да изключите.

6. Не, не. Некомпетентността на медицината ни убива!

По-нататък, поддръжниците на алтернативна медицина правят грешката да отбележат всички незнания и невъзможности в медицината като провал.

Със сигурност ни липсва пълно разбиране за много заболявания и симптоми, точно както в науката като цяло липсват знания в много области.

Но нашите знания винаги ще са ограничени и недостатъчни. Незнанията и невъзможностите обаче не са доказателства. С тях не можем да отхвърлим наличните вече доказателства, получени от редица изследвания, изчисления и наблюдения. Те са просто това, което са – липса на данни и способности, докато не започнем да ги придобиваме.

Колкото и ограничени да са ни знанията, те могат да са много силни и полезни. Някои неща в медицината са проучени толкова добре, приложението им е толкова стандартизирано и ефективно, че хората вече не осъзнават тяхната полза. Например, такива са ваксините, за които имам отделен материал. Гледайте го, ако не сте.

Въпреки това, сложните проблеми и незнанията и неспособностите около тях са във фокуса на всеки противник на съвременната медицина. Същото е като дилемата дали чашата е полупълна или полупразна. Без съмнение модерната медицина има изключително много ефективни лекарства, които удължават и подобряват качеството на живот. Но е и без съмнение фактът, че има още много неща, които не знаем и не можем. Прогресът се изгражда със силата на фактите. Фактите се опровергават единствено с факти. Не можем да отхвърлим прогреса, поради незнания – те не са факти, а пропуски, които потенциално можем да допълним в бъдеще.

7. Алтернативната медицина е доказана от авторитети!

И последно, един голям проблем с проповедниците на алтернативната медицина са гръмките обръщения към хората, че основават терапиите си на доказателства, докато в същото време ги основават на анекдоти. Още нещо, те изкривяват умело научните данни, като правят грешни заключения и цитират избирателно дискредитирани проучвания, а защо не и просто мнението на авторитет. Уповаването на авторитети е поредната логическа грешка в тяхна полза.

Но това няма значение. Защото те са успешни в създаването на съмнения и успешни в продажбата си на неработещи методи и лечения като една привидна алтернатива. Независимо дали го правят, докато вярват в терапията си или просто с финансов интерес.

8. Конкурсът на Джеймс Ранди и трябва ли да направим такъв в България?

През 1964г. един илюзионист на име Джеймс Ранди, докато спори по радиото с парапсихолог(сиреч шарлатан), който му казва да „заложи парите за приказките си“, се досеща всъщност за идеята да направи точно това – конкурс за свръхестествени умения с награден фонд. Ранди залага парите си за приказките си срещу шарлатаните и конкурсът става реалност още през 1964-та. Първата награда била $1000 долара, а до 1996-та, наградата постепенно расте и става $1 млн. долара. За половин век – от 1964-та до последно – през 2015, когато инициативата се прекратява, поради здравословните му проблеми, около 1000 всеизвестни и хвалени лечители, гадатели и баячки от САЩ са участвали и НИТО един не е успял да спечели наградата. Някои дори си признали, че техните умения са въображаеми след теста.

Трябва ли да направим такъв конкурс и в България?

Замислете се сериозно, ако все още вярвате на трогателни истории, а не на доказателства. Дори и най-добрият ви приятел може да разкаже интересна лична история, но той е уязвим на всякакви логически грешки, както и вие.

Останете разумни и мислете критично, независимо от обстоятелствата.

Ще се видим в следващата част, където ще обсъдим някой основателни причини да се използва алтернативна медицина. Благодаря ви за вниманието! Ако подкрепяте дейността ни, харесайте ни във Фейсбук, последвайте ни в Инстаграм и се абонирайте в YouTube за нашия канал. Аз съм Габриел от Българско Рационално Общество, където правим науката и истината достъпна за всички.

Източници
[1] https://newrepublic.com/article/119292/controversy-einsteins-endorsement-psychic-upton-sinclair-defends – Albert Einstein Endorsed a Popular Psychic in 1932. This Is the Controversy that Ensued
[2] https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/187543 – Why Patients Use Alternative Medicine
[3] http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Earnings_statistics#Higher_level_of_education_yields_higher_earnings – Earnings statistics
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345649/ – Placebo effect of medication cost in Parkinson disease
[5] http://www.statisticshowto.com/what-is-simpsons-paradox/ – What is Simpson’s Paradox?
[6] https://ourworldindata.org/working-hours – Working Hours by Max Roser
[7] https://ourworldindata.org/causes-of-death – Causes of Death by Hannah Ritchie and Max Roser
[8] https://ourworldindata.org/air-pollution – Air Pollution by Hannah Ritchie and Max Roser
[9] https://www.freedrinkingwater.com/resource-history-of-clean-drinking-water.htm – THE HISTORY OF CLEAN DRINKING WATER
[10] https://www.lenntech.com/history-water-treatment.htm – History of water treatment Created by S.M. Enzler MSc
[11] https://www.populationmedia.org/2011/12/29/rising-meat-consumption-takes-big-bite-out-of-grain-harvest/ – RISING MEAT CONSUMPTION
[12] https://ourworldindata.org/food-per-person – Food Per Person
[13] https://en.wikipedia.org/wiki/Obesity_in_the_United_States – Obesity in the United States
[14] https://sciencebasedmedicine.org/why-do-people-turn-to-alternative-medicine/ – Why Do People turn to Alternative Medicine
[15] https://sciencebasedmedicine.org/placebo-are-you-there/ – Placebo, Are You There?
[16] https://www.youtube.com/watch?v=NixorSeDe7Q – Beach and city Albena – Bulgaria

3 мнения за “Успехът на алтернативната медицина: токсини, стрес и корпоративен интерес

  1. момка попова написа:

    Вашето мнение,за два случая,показани по телевизията:Таня Бейрийска,с дигноза МС,и семейство Ади и Милен Цанови,мъжът с рак,последен стадий.Отписани от официалната медицина,се обръщат към алтернативната,и се излекуват.И в двата случая пишат книги и описват начина,по който са успели.Вашето обяснение?

  2. Споменаване: "Блиц" ни пробутва алтернативни шарлатански уреди - пазете се

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.