Тибетски шарлатани и УРИНОдиагностика

Featured Video Play Icon

Здравейте,

Аз съм доктор Стефан Митев – асистент по гастроентерология и един от основателите на фондация Българско Рационално Общество.

Днес ще си говорим за поредните шарлатани, които искат да вземат парите на наивната българска публика.

В случая става дума за център за тибетска медицина „Мончара“. Това са тибетски лечители, които имат феноменална дейност.

Да научим повече за тибетската медицина, която има много големи обещания за нас…

Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на всички болести са емоциите. Те пък се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Във всяко живо същество тези три начала са представени в уникална комбинация в количествено отношение. Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето, в резултат на начина на живот, може да възникне дисбаланс в организма, който се проявява в излишък или недостиг на определено жизнено начало. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалния баланс в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза, а също и за лечение.

Разбрахте ли?

Като обобщение – болестите се дължат на емоциите, които са представени под формата на три жизнени енергии – вятър, жлъчка и слуз.

И сега следва феноменално изложение на методите за диагностика. Пригответе се за уникална глупост…

Методите за диагностика са диагностика по пулса и диагностика по урината.

Нека започнем с диагностика по урината:

Един от уникалните методи за диагностика, присъщ изключително на Тибетската медицина, е диагностиката по урина. Чрез изследване на събраната сутрешна урина, докторът получава информация както за общото състояние на пациента, така и за основната конституция, преобладаваща в тялото. По урината може да се определи лесно не само дали пациентът има добро храносмилане, но също и как е спал през нощта, има ли болки в ставите, простудни заболявания и т.н. Тибетският лекар анализира урината по редица обективни фактори – образуваната пяна, скоростта, с която тя изчезва, звукът, с който се пукат мехурчетата и т.н. На базата на тези критерии опитен лекар може лесно да постави диагноза, без да използва допълнителни изчисления и анализи.

Разбрахте ли сега? Няма защо да ходите на лабораторни изследвания – по диагностика на урината тибетски лекар може да ви постави истинската диагноза.

А диагностиката по пулса:

На практика във всички древни медицински системи, които познаваме днес, диагностиката по пулса се е съхранила като основен метод за установяване състоянието на вътрешните органи. В Тибетската медицина, Аюрведа и Китайската традиционна медицина пулсът се изследва по лъчевата артерия, в областта на китката. Докторът получава информация за състоянието на организма, напипвайки определени точки върху артерията, които отговарят на всички вътрешни органи.

Такива точки естествено не съществуват.

Той използва определена сила при натиск и на база на съпротивлението, което получава от артерията, извършва диагностика, и си съставя картина за възможните патологии, свързани с различните органи.

Естествено и двата начина за диагностика са абсолютна измама и са отхвърлени отдавна от съвременната наука.
Така че не отивайте на тибетски лекар, не са поддавайте на диагностика по пулс или по урина.
Нека научим кой стои зад този уникален сайт „Мончара“. Да видим, защото и тук ни чакат изненади.
Център за Тибетска медицина Мончара съществува от 2016 година.
А сега за някоя си Александра Алексиева:
Завършва следването си в Софийски Университет, специалност Екология. Занимава се с тибетска медицина от 2012 година, обучавайки се при д-р Юлия Юсипова – доктор по класическа медицина, специалист по тибетска медицина и аюрведа, доктор-фитотерапевт…
Така че внимавайте – не се лекувайте при хора, които са завършили екология и се правят на лекари, защото те не са и със сигурност нямат лиценз за упражняване на медицинската професия. Това може дори да е противозаконно, вероятно трябва да сезираме някои от органите да проверят дали Александра Алексиева има право да практикува такава тибетска медицина – най-вероятно не.
През 2014 година, завършва практически курс при д-р Намгял Кюсар в Дхарамсала, Индия.
Значи това са нейните компетенции.
Има и някой си доктор Сонам Дордже:

Д-р Сонам Дордже идва за първи път в България през ноември 2001 година.

Най-вероятно той също няма възможност да практикува в България, защото тибетските лекари не са завършили медицина в ЕС и съответно нямат право да практикуват медицина в Европейския съюз.

Завършил е Тибетския медицински институт Чагпори в щата Даржелинг. През първите пет години изучава теория на тибетската медицина. Две години специализира фармакология – изготвяне на тибетски лекарства, а също така пулсова диагностика при големия тибетски лекар и будистки учител Трогауа Ринпоче. След завършване на обучението остава като преподавател в Медицинския  институт.  [….]

От 2016 година д-р Сонам Дордже, приема регулярно пациенти в София.

Така че внимавайте дали се доверявате на д-р Сонам Дордже и на Александра Алексиева – най-вероятно и двамата нямат право да практикуват медицина в България, защото за да практикуваш медицина се изисква да си завършил медицина в рамките на ЕС, което поне в тяхната автобиография в сайта не изглежда да е така.

Продължавайте да изпращате сигнали на нашата фондация Българско рационално общество – www.fibro.bg

Не се поддавайте на внушенията на алтернативните лечители.

Аз съм д-р Стефан Митев и съм завършил медицина в България!

До нови срещи.

Мнение за "Тибетски шарлатани и УРИНОдиагностика"

 1. Росен Лозанов написа:

  Много сте зле др. Митев! (замествам д-р с др. умишлено)
  Да коментирате и отричате нещо, което не познавате е симптоматичен признак, че принадлежите към охези хора, дето като видят жираф и викат: „Е те такова па животно па нема!“
  А това, че се позовавате на разните законови постановления, създадени само за да укрепват интересите на бизнес корпоративната машина за печелене на пари, наречена западна медицина също издайнически посочва откъде сте…
  Истинската медицина е без граници – ако лекува хората, тя ги лекува и в Тибет и в България и на северния полюс.
  Аз не познавам нито хората, които обвинявате в шарлатанство, нито тяхната работа, затова не мога да бъда причислен към някаква група на техни защитници. Но като Ви гледам Вас колко сте зле и как ги нападате, правя си извод, че може и да са свестни хората… Всъщност само повишихте интереса ми към тях в частност и към тибетската медицина като цяло. На Вас мога да кажа следното (без да съм специалист по тибетска медицина): Май жлъчката Ви е в повече и доминира над другите две конституции!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.