Седмична реалност #45 – българското откритие, което обиколи света и медиите – д-р Велислава Петрова

Featured Video Play Icon

Изтрива ли морбили вирусът имунитета и какво значи това? Какво е „имунна амнезия“?

Велислава Петрова е доктор на биомедицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания. След като завършва НПМГ, тя продължава висшето си образование във Великобритания и прави докторантура по имунология в Университета в Кеймбридж, където изследва ефекта на морбили вирусите върху имунната система.

След защитата на докторската си степен Велислава е асистент в King’s College в Кеймбридж и работи над проект на ООН за доставяне на мобилни лаборатории в бежански лагери и в отдалечени региони на Африка. Заедно със свои колеги тя провежда мисии в Западна Африка за тестване на инфекциозни болести в такива мобилни лаборатории, поддържани само със слънчева енергия.

Научната си дейност Велислава продължава в най-големия институт за генетични изследвания в Европа – Wellcome Sanger Institute – където тя изследва генетичните фактори, влияещи на имунната ни система при отговор на ваксини и инфекциозни заболявания.

Понастоящем Велислава е и консултант към екипа за иновации в агенцията на ООН за борба със СПИН в Женева. В тази си роля тя осъществява връзка между учени и предприемачи в сферата на здравеопазването и политически представители на различни държави в Африка, които работят над подобряването на местната здравна инфраструктура.

Говорим с нея за вируса на морбили, ваксините и образованието в чужбина.

Последвай ни в социалните мрежи:
FB страница: https://fb.com/www.fibro.bg
FB група: https://fb.com/groups/fibro.bg
Instagram: https://instagr.am/fibropedia
Instagram: https://instagr.am/drstefanmitev

Може да ни подкрепите с дарение на този адрес:
https://streamlabs.com/fibrocast

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.