Религиозен ли е Айнщайн?

Разбира се, лъжа е това, което четете за моите религиозни убеждения. Лъжа, която се повтаря непрекъснато. Не вярвам в личен Бог и винаги съм го заявявал ясно. Ако има нещо, което може да се нарече религиозно в мен, това е неограниченото възхищение на структурата на света, доколкото науката може да ни разкрие.

Спорът с крайно религиозни винаги е вълнуващ, но почти никога продуктивен. Един от най-популярните аргументи, които се чуват от отсрещната страна е колко велики учени са били религиозни. Много често обаче се оказва, че нарушават свой изконен библейски принцип: да не лъжат.

Такъв е случаят с Айнщайн, който редовно бива нареждан в групата на религиозните. До такава степен, че през март 1954 г. му се налага да пише писмо до италиански имигрант – атеист, който е крайно разочарован от слуховете, че великият учен е религиозен. Вижте писмото, то е повече от показателно.

Въпреки това Алберт Айнщайн не определя себе си и като атеист. В друго по-ранно писмо (от 1950 г.) заявява следното: „Позицията ми относно Бог е, че съм агностик. Убеден съм, че ясното съзнание, относно моралните принципи за подобрение на живота, няма нужда от идеята за творец, особено такъв, който работи на базата на възнаграждение и наказание.“

И далеч не е сам в тази позиция. Много личности с висок ранг в обществото предпочитат да не наричат себе си атеисти, дори и да не вярват в нито един личен Бог. По този начин те си спестяват гнева и поляризацията на хората.

Има и такива, за които агностицизмът означава приемането на шанса да има Господ като равносилно реален на това да няма. Но това би означавало да приемаме всяко вярване за равносилно на обективната реалност. Например вярването в невидимия лечебен ефект на хомеопатията, вярването в невидимото въздействие на звездите и планетите върху нас, даже и хипотетично вярване, че съществува невидим дракон в гаража ни. Няма как да го докажем, затова „има шанс“.

В някои от още по-ранните си изказвания обаче Айнщайн заявява също, че вярва в „Богът на Спиноза“ (пантеизъм): „Вярвам в Бога на Спиноза, който се разкрива в хармонията на всичко, което съществува, а не в Бог, който се занимава със съдбите и постъпките на хората.“

Но пантеизмът е неясно формулирана вяра (а не религия), всеки я възприема с твърде разностранни разбирания. В случая на Айнщайн Бог означава природата. Но този смисъл е доста различен от смисъла, че Господ слуша молитвите и следи действията ви.

Нека коментарите как мнозина велики учени са религиозни (особено преди ерата на еволюционната теория) продължат. Но не забравяйте, че това няма никаква стойност и не доказва по никакъв начин съществуването на свръхестествена сила.

Айнщайн вярвал и промотирал неизвестна противобиблейска врачка през 1932 година. Стив Джобс вярвал, че алтернативната медицина лекува и затова умрял. Хората вярват в невидимото, откакто са на този свят. Защото хората са на първо място ирационални и после, ако въобще се стигне дотам – разумни.

А свръхестествените твърдения все още продължават да изискват свръхестествени доказателства. Такива няма.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.