Седмична реалност #30 – Чернобил, ядрена енергия, здраве и природа

Featured Video Play Icon

Сериалът „Чернобил“ на HBO за съветската катастрофа се превърна в истинско филмово чудо, високо ценено и гледано от рекорден брой зрители. До такава степен, че руснаците са решили да правят конкурентна продукция със съвсем алтернативна (фалшива) интерпретация на трагедията.

В дебат по темата се включиха д-р Стоян Монев (лекар с трудове по гражданска защита) и д-р Костадин Зашев (доктор по ядрена енергетика).

Основните теми:

1. Ползи и рискове от ядрената енергия – има ли нужда светът (и България) от повече ядрени централи?

2. Има ли ефективни „алтернативи“ на ядрената енергия?

3. Видове реактори. Предимствата на най-новите и недостатъците на старите реактори.

4. Страхът от радиация – какви са реалните въздействия върху човешкия организъм?

5. Основателен ли е страхът от нов Чернобил? „Урокът от Чернобил не е, че модерната ядрена енергия е опасна. Урокът е, че лъжата, безочието и потискането на критиката са опасни“ – казва самият създател на сериала „Чернобил“ Крейг Мейзин.

Последвайте Костадин Зашев от Strong by Science в социалните мрежи: https://www.facebook.com/Strongbyscie… https://www.instagram.com/strongbysci…

Последвайте Българско рационално общество в социалните мрежи: https://www.instagram.com/fibropedia/ https://www.instagram.com/drstefanmitev/ https://www.instagram.com/katrinmayst… https://www.facebook.com/groups/fibro…

Абонирайте се за канала ни в YouTube – Българско рационално общество, където може да гледате всеки епизод на Седмична реалност с отлично качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.