Парацетамолът повишава риска от аутизъм и ADHD

Дете с аутизъм и връзката с парацетамол

Време е бременните да се замислят за употребата на парацетамол.

Ацетаминофен (или парацетамол) е най-често употребяваният медикамент за понижаване на температура или като болкоуспокояващо сред майки по време на бременност и при бебета. Въпреки популярността му в минали проучвания се предполага връзка между експозицията на парацетамол и повишен риск от състояния като: астма, крипторхизъм, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и аутизъм. Ацетаминофенът може да преминава плацентарната бариера и да остане в циркулацията на фетуса продължително време.

Ново международно проучване, публикувано в престижния научен журнал JAMA Psychiatry (IF: 15.916), отново показва връзка между употребата на ацетаминофен от бременни и повишен риск за аутизъм и ADHD при децата.

996 двойки майка-дете са анализирани по време на бременност и проследявани в периода 1998–2018. Изследвана е кръвта от пъпна връв за наличие на метаболити на парацетамола – един от тях високо токсичен при възрастни (N-acetyl-p-benzoquinoneimine). Майчина кръв също е била изследвана. Тъй като плодът има ограничен капацитет за обработка на метаболитите, той може да остане по-дълго изложен на тях в матката.

Заключението на проучването е, че биомаркерите на фетусна експозиция (метаболитите) на ацетаминофен са свързани със значимо повишен риск, отговарящ на дозата, от ADHD или разстройство от аутистичния спектър.

Силата на изследването е, че за първи път се правят кръвни изследвания, които да открият връзка между излагането, дозата и резултата. Проучването също е доста голямо, което допринася за достоверността му.

Въпреки това авторите му намират и слабости

  • 1. Няма информация за употребата на парацетамол точно в часовете преди раждане, така че не знаем дали парацетамолът има тази важна каузална връзка.
  • 2. Няма информация за предишно взимане на парацетамол от бременните, тоест не знаем дали бебетата с високи нива на биомаркери са били изложени през по-ранни периоди от бременността.
  • 3. Предните проучвания са фокусирани върху средния период на бременността за потенциални вреди, а сегашното в перипарталния (предродовия) период.

Не на последно място, във всяка проба в кохортата има уловими нива на ацетаминофен, което повишава възможността от: а) недостатъчна специфичност на парацетамоловия маркер и налична външна интерференция или б) всички майки в кохортата да са взимали парацетамол преди или по време на износване и раждане.

По тези причини авторите считат, че доказателствата не са достатъчни и е трудно да се дадат нови препоръки срещу взимането на парацетамол. И остават решението във ваши ръце.

Заключение

Интерпретацията на научни данни не е никак лесна. Междувременно, разтревожени майки и лунатични сайтове смятат, че са доказали 100% връзка между ваксините и аутизма, като данните са коренно и категорично противоположни. Всеки според възможностите си.

Източник:

Ji Y, Azuine RE, Zhang Y, et al. Association of Cord Plasma Biomarkers of In Utero Acetaminophen Exposure With Risk of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Autism Spectrum Disorder in Childhood. JAMA Psychiatry. Published online October 30, 2019. doi:10.1001/jamapsychiatry.2019.3259

Фейсбук публикация

Мнение за "Парацетамолът повишава риска от аутизъм и ADHD"

  1. Харалан Василев написа:

    В изданието „Педиатрични аспекти на аутизма“, писано от уважавани български лекари и други специалисти има препоръка парацетамола при малки деца да бъде заменен с ибупрофен /страница 33 и страница 229 нанатък/.
    /https://nimu.mu-plovdiv.bg/nimu_root/wp-content/uploads/2021/03/%D0%9F%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0.pdf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.