Нобеловата награда за физиология или медицина за 2019

Нобеловата награда за физиология или медицина тази година се печели от американците Уилям Г. Каелин мл., Грег Л. Семенза и британецът сър Питър Дж. Ратклиф за откритията им как клетките усещат и се адаптират към наличието на кислород.

Животните се нуждаят от кислород за превръщането на храната в енергия. Фундаменталното значение на кислорода е известно от векове, но дълго време не е било ясно как клетките се адаптират към промените в кислородните нива.

Уилям Каелин, Грег Семенза и сър Питър Ратклиф откриват как клетките усещат и се адаптират към променящата се наличност на кислород. Те идентифицират молекулярни механизми, които регулират активността на гени в отговор на вариращите нива на кислород.

Важните открития на нобеловите лауреати от тази година разкриват механизма на един от най-важните за живота адаптивни процеси. Те установяват базата за разбирането на това как кислородът влияе на клетъчния метаболизъм и физиологичните функции. Техните открития също дават път за обещаващи нови стратегии за борба срещу анемия, рак и много други заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.