Преливане на „млада кръв“ срещу стареене – помага ли?

плазма от млади донори не е с доказана ефективност срещу стареене

Борбата срещу стареенето се е превърнала в мания за някои богати и разтревожени хора.

Например футуристът Рей Курцвайл (работещ за Google) приема около 150 добавки дневно, за да „забави или дори спре, а в някои случаи да обърне, процесите на стареене и болест“.

В крак с фиксидеите на богатите се развива и алтернативна индустрия за борба срещу остаряването. Магическите обещания не закъсняват.

Преливането на кръвна плазма от млади донори“ е алтернативен метод за подмладяване, който бързо набира популярност.

Какво представлява методът?

Кръвната плазма е течният компонент на кръвта. Съдържа разтворени белтъци (напр. албумин, коагулационни фактори) и други органични и неорганични вещества.

Ако сте кръводарявали, вероятно знаете, че отделената кръв не се прелива директно на нуждаещия се, а се обработва за отделяне на различните ѝ компоненти (напр. еритроцитна маса, прясно замразена плазма и др.), които след това се използват по предназначение.

Някои алтернативни лечители твърдят, че плазмата, получена от млади дарители, може да лекува твърде разнообразни състояния и заболявания – от нормалното стареене до деменция, болест на Паркинсон, множествена склероза, сърдечни заболявания и дори посттравматичен стрес.

Има ли данни за ефективност?

На 19 февруари Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ излезе с официална позиция:

Няма доказана клинична полза от преливането на плазма от млади донори за лечение, облекчаване или предотвратяване на тези състояния и са налице рискове, свързани с употребата на всеки продукт, съдържащ плазма.

FDA отбелязва, че методът не е преминал строгия процес на научна валидация, за да се докаже клинична полза и безопасност. Затова преливането на плазма от млади донори не може да се приема като ефективна или безопасна процедура.

FDA не препоръчва тази процедура извън рамките на контролирано клинично проучване.

Потенциални рискове от преливане на плазма са:

  • Алергични реакции
  • Обемно претоварване с течности
  • Предаване на инфекциозни заболявания и др.

От икономическа гледна точка, предлагането на алтернативни терапии е изключително примамливо. Почти винаги пациентите плащат от джоба си“, защото различните видове застрахователи не признават ефективността на алтернативни методи и не заплащат приложението им.

Американската стартъп компания Ambrosia е предлагала литър плазма от млади донори за 8000 долара, а за 2 литра – 12 000 долара. Не е зле, нали?

В заключение…

Шарлатаните постоянно измислят нови алтернативни методи, които звучат твърде добре, за да са истина. Маркетингът им винаги включва магически обещания за бъдещо благоденствие, които, естествено, не са подплътени с научни доказателства.

Единственият начин да се предпазите от неефективно и потенциално опасно алтернативно лечение, е да се доверите на лекари, които практикуват медицина, базирана на доказателства.

По мои наблюдения тези лекари са малко.

Затова избирайте внимателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.