Красива гледка: миграцията на 50 милиона червени раци

Веднъж годишно се случва нещо много странно на остров Рождество в Австралия: милиони червени раци се придвижват към океана, за да се размножат.

Около 50 милиона червени раци живеят на този остров, разположен в северозападната част на Австралия. Между октомври и декември в началото на влажния сезон тези животни тръгват на невероятно пътешествие през острова, оставяйки своя дом, за да снесат яйца и да се размножат в близост до океана.

Ето някои от най-добрите снимки, разказващи добре историята

Кога се случва миграцията?

По това време в Австралия е пролет. Женските раци трябва да оставят яйцата си във водата „преди изгрев при приливи по време на последната четвърт от лунната фаза“, казва Австралийското правителство. Миграцията започва само след като раците са сигурни, че могат да достигнат успешно океана, да се съвкупяват с други и да мътят яйцата в продължение на 2 седмици, докато се излюпят малките.

4 или 5 седмици преди тази организирана среща се очаква раците да започнат своята постепенна миграция през гори, скали и пътища.

Стадиите преди да се излюпят нови малки

След като достигнат крайбрежието, раците влизат в океана, за да се заредят с влага и соли. След това мъжките започват да копаят дупки в пясъка, където съвкупяването протича и приключва, което веднага е последвано от връщане към дома на самците.

Самките (женските) обаче остават в дупките и мътят яйцата за две седмици, преди да ги пуснат във водата и да тръгнат обратно, напускайки плажа.

От яйцето излиза ларва, която за кратко време се превръща в малко раче с дължина едва 5 милиметра.

Новоизлюпените раци започват мигновено пътешествието си към вътрешността на острова, за да намерят място за живот. След 4 или 5 години те се развиват напълно и са готови за размножаване.

Мерки за предпазване на червените раци по време на миграция

Местните хора правят всичко по силите си, за да избегнат случайната смърт на раците при тяхното прекосяване на острова. Строят се мостове и подземни тунели, за да позволят безопасното им пресичане на улици. А в пика на миграцията, някои пътища са затворени и трафикът е отклонен от мястото, където може да се види движещ се „червен килим“.

Тази Коледа раците имаха тежка задача.

Източник: lifegate.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.