Мъже VS Жени

Featured Video Play Icon

Всички сме чували, че мъжете са от Марс, а жените от Венера. Многобройните различия в двата пола определят обществото, в което живеем днес и начина, по който то функционира. В изминалите векове правата на жени и като цяло тяхното положение в обществото се свеждало до това да са машина за разплод и хигиенен персонал. За щастие нещата са се променили и правата им са напълно равностойни с тези на мъжете. Преди да сме навлезли в политическа тема, каквато не целя да засегна, поне не и в този клип, ще насоча вниманието ви към нещо силно дискутирано и днес.

Каква е разликата между женския и мъжкия мозък и кой пол е по-умен?

Мъжете и жените са толкова различни по своята същност, колкото са различни кучето и котката. Да, принадлежим към род Хомо и вид Хомо сапиенс и може би до тук свършват приликите между нас. Без да посочвам очевидните външни разлики в устройството на телата ни, които са ясни за всеки, има и други показателни белези, които ни превръщат в мъже и жени.

Дали е под влияние на различните хормони, които се синтезират в телата ни – за мъжете основният тестостерон, а за жените естроген или заобикалящата ни среда, която превръща човека индивид в мъж или жена. С помощта на мета-анализи и проучвания, ще се опитам да разнищя този въпрос.

Кой е по-умен – мъжете или жените?

Ще ви разочаровам, като кажа, че това е относително понятие и не можем да дефинираме никой от половете като по-умен. Всичко идва от там, че по своята същност, мислене и характер мъжете и жените са коренно различни, следователно ще се различават по техните умения и способности.

Всеизвестен факт е, че мъжете имат по-голям мозък. Ранни проучвания показват, че мозъкът на мъжете е от 8 до 13% по-голям от женския, което е свързано и с размерите на тялото. Друго интересно откритие е, че мъжът има повече връзки във всяко полукълбо, докато жените имат повече връзки между двете полукълба.

При различни тестове проведени между мъже и жени се забелязват следните различия. Жените са по-добри в четенето с разбиране, в писането и като цяло се справят по-добре с езиците от мъжете. В сравнение с паметта, жените могат да възпроизведат по-ясно и точно спомени, моменти и по-лесно провеждат информация в дългосрочната памет. Това е предимството на жените, когато се карате и те ви напомнят грешка от далечното миналото, посочвайки точна дата и събитие.

Друго нещо, с което жените превъзхождат мъжете е по-бързото възприятие и връзката. При изследвания се установява, че мозъкът на жените съдържа повече бяло вещество, докато този на мъжете повече сиво. Бялото вещество е отговорно за връзките и проводимостта на невроните, което е най-вероятно и причината за по-бързата връзка, която правят жените.

Още от детска възраст момичета изпреварват момчетата по развитие. Те проговарят по-рано и започват да запомнят и свързват лицата с хората. Докато момчетата свързват предметите с пространственото им разположение, което на по-късен етап се очертава като разлика в двата пола. Затова възрастните мъже реагират повече на предмети, а жените на лица.

Мъжете пък са по-добри в разпределянето на информация и складирането и в ума. Те се ориентират по-добре в пространството. След изследване на двата мозъка е установено, че мъжете имат по-голяма амигдала, част от мозъка свързана с емоциите, чувствата и взимането на решения, хипокампуса – частта отговаряща за паметта и складирането на спомени, стриатум – учене, запомняне и обработка на данни и таламус. В сравняването на развитите участъци на мозъка – мъжете имат 14 области, които са по-развити, докато жените имат само 10.

Все пак разликите не са толкова много.

От гледна точка на психическите разстройства жените са по-склонни към алцхаймер, депресия, безпокойство и стрес – емоции, свързани с амигдалата, която е по-голяма при мъжете. Това противоречие все още не е изяснено и отговорът му събужда интереса на много учени.

За мъжете по-често болестно състояние е дислексията. Вероятността при мъжете да развият зависимост от алкохол и наркотици е до 40% по-висока от тази при жените. Освен това разстройства от аутистичния спектър са по-често срещани при мъжете, отколкото при жените. И не, аутизмът НЕ Е в следствие на ваксините, за което може да прочете повече в една от нашите статии и видео.

Какво е заключението от всичко това?

Разликите при мъжете и жените са много – както в умения, така и при заболяванията. Но защо ги има тези разлики – дали от биологична гледна точка или по-често от поведенческа?

Още при самото развитие на зародиша – след 3 месец започва произвеждането на тестостерон и естроген, което оказва влияние не само върху формирането на половите органи, но и върху формирането на мозъка. Влиянието на хормоните продължава през целия живот на двата пола, като се засилва през пубертета, когато различията в мисленето и поведението на мъжете и жените стават най-ясно изразени.

Друга причина за разликата в мозъка на двата пола са половите хромозоми. Всеизвестен факт е, че човешкият хромозомен набор се състои от 22 двойки хромозоми, по които мъжът и жената напълно си приличат. Разликата се появява в 23-та двойка – за жената тя е ХХ, а за мъжа ХY. Гени, скачени с Y-хромозомата определят развитието на мъжа и половата диференциация, както са и причина за разликите в мисленето и поведението. Доказано е, че разликата дори в една ДНК – база  може да бъде от голямо значение за индивида, а какво остава за цяла хромозома…

Разбира се не всичко е на биологична основа. Векове наред жените са подценявани и смятани за по-нисши от мъжете, заради по-малкия ръст и по-слабата физическа способност. Но има и много стереотипи за мъжете точно както за жените. Ако мъж плаче или показва по-изявено чувствата си, то той бива заклеймен като „женствен“ и други определения, за които сами се досещате. Същото се отнася и за жените, които проявяват интерес към „мъжки занимания“ –  футбол, спорт като цяло, играене на видео игри (ако искате да разберете как влияят видео игрите на мозъка – изгледайте предишното ми видео). Всички тези изградени и приети стереотипи за поведение на мъжа и жената до голяма степен формират наличните различия в мисленето ни.

Мъже или жени, всички имаме качества и не можем да определим кой е по-добър.

Първото, че тези качества са индивидуални за дадената личност и дори да кажем – „ да, мъжете или жените са по-умни и по-способни “, само при едно сравнение между двама човека може напълно да се обори това твърдение.

На разчитайте на това, че някой от половете е по-изявен и способен от другия. Разчитайте на собствените си умения и качества. На това какво може да постигнете само ако пожелаете. Не излизайте смело с изказвания – аз съм по-умен, по-интелигентен, по-способен, по-заслужаващ определени права. Докажете го!

Абонирайте се за канала ни в youtube, последвайте ни в инстаграм и харесайте страницата ни във фейсбук.

Благодарим за подкрепата и продължавайте да ни следите във всички мрежи, защото тепърва започваме.

Аз съм Катрин Майсторска – ще се видим в следващото видео!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.