Край на шарлатанщината без образование

Краят на шарлатаните без образование

Поправка в Закона за здравето предвижда „лечители“, практикуващи псевдонаучни методи без медицинска професия, изобщо да нямат право на дейност.

Към момента от псевдолечителите се изисква само диплома за средно образование и свидетелство за завършено обучение от 4 семестъра във висше медицинско училище. Но в обсъжданата поправка се предлага този текст да отпадне. И право да практикуват неконвенционални методи да имат единствено граждани, завършили магистърско медицинско образование.

Също така всички псевдоспециалисти, фитнес инструктори и инфлуенсъри ще трябва да станат димпломирани лекари, за да изготвят диети. Леко отрезвяване, че диетологията е специализация в медицината, а не такава в Google. Според поправката прилагането на диетотерапия от шарлатани крие рискове за здравето на хората.

Дългогодишното следване по медицина не е гаранция срещу шарлатанство. Но е гаранция, че РЗИ ще може да предприема мерки спрямо опасни нарушители на закона. А вие ще може да подавате легитимни сигнали към РЗИ.

Фейсбук публикация

Мнение за "Край на шарлатанщината без образование"

  1. Мария написа:

    Здравейте! Имам въпрос към вас! Имам една приятелка, която в момента учи, в Америка, акредитирана специалност Човешка биология Наука за Храненето и Диететика, сега е 7 година, ще стажува в болница и ще премине държавни изпити за лиценз. След това ще придобие квалификация и ще получи и сертификат към дипломата и лиценза. След като приключи цялото образование ня ще има след името се креденцията RD, регистриран диетлог, но няма да е лекар. Тя ще имали право да практикува диетика като се върне в България! Тя няма ли да бъде здравно лице като медицинските сестри – те не са лекари! Много благодаря за отговора предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.