Франция спира да плаща за хомеопатия

Франция спира да плаща за хомеопатия

Краят на хомеопатията идва. Вадете шапките от станиол!

Франция – родната страна на най-голямата фирма производител в света, окончателно ще спре заплащането на хомеопатично „лечение“.

Реимбурсирането от Sécurité Sociale ще бъде намалено постепенно от 30% на 15% през 2020 г., а през 2021 г. то ще бъде напълно спряно.

Планът е продиктуван от обстоен анализ на Службата за контрол на системата на здравеопазването, чиито заключения разплакват хомеопати.

Според анализа „хомеопатията не е демонстрирала достатъчно научни доказателства за ефективност, за да оправдае реимбурсацията си.“

За изненаданите от този факт напомняме, че хомеопатията е псевдонаука, базирана на неописуемо огромни разреждания на вещества до пълната им липса (и много повече). Хомеопатите говорят за „памет“ на водата, каквато обаче не съществува. Хомеопатичните препарати буквално са много скъпи захарни бонбонки с готино латинско име. Тоест, ако някой ви предложи хомеопатичен продукт, бягайте като дявол от тамян. В България често е налице грешното схващане, че хомеопатията е някакъв вид природно лечение или използване на билки.

Съдейки по официалните данни за заплатените хомеопатични лечения през 2018-а във Франция, мярката ще спестява годишно на държавата над 125 000 000 (125 милиона) евро.

Най-голямата фирма производител на хомеопатични продукти в света приема промяната с шок и ужас, осъзнавайки загубите, които ще претърпи. „Ще се борим с всичко по силите си“, ридаят от компанията. „Лишаването от свободата на избор на французите (за тяхното лечение) е тотално в разрез с търсенията и нуждите на пациентите.“

На нас не ни става ясно защо заплащането на псевдонаучна терапия с пари на данъкоплатците води до повишена свобода. Само един хомеопат си знае…

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.