Коя е най-малко поставяната ваксина в България?

Твърдението, че ваксината срещу Ковид-19 е твърде бързо разработена е само още едно оправдание на немарливите и безразлични към здравето си (и това на околните) българи.

Знаете ли, че на пазара съществува изключително ефективна ваксина за превенция на рак на маточната шийка?

Въпреки че разработката на ваксината започва през далечната 1991 г. и първата е одобрена преди 15 години в Европейския съюз, ваксинационното покритие в България е потресаващо ниско. 3% до 6% са ваксинирани – най-ниското ниво в ЕС, а България е на първите места по заболеваемост и смъртност от рак.

Всяка година 1080 жени са диагностицирани с рак на шийката на матката, а 700 жени губят битката със заболяването. Всеки ден поне една жена умира от рак на маточната шийка, отчитат експертите на Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права, проведен през юни 2021 г.

Въпросът „Защо не се прави нищо за Х заболяване, а за Ковид-19 изведнъж направиха ваксина“ е несъстоятелен. Преживяемостта при редица ракови и инфекциозни заболявания (вкл. СПИН) се подобри значително от миналия век до сега, а някои дори получиха директна превенция.

Информация за HPV ваксината съществува навсякъде, но ние пак не сме информирани, за да си я поставим. Ваксина, разработвана 30 години, на пазара от 15, какво ще е оправданието този път?

Дълбоките проблеми на държавата започват от факта, че сме неграмотни и необразовани за правилните решения, а живеем в демокрация с тотален достъп до образование, знания и информация.

Медицината напредва, ние не. Сами си правете изводите.


*Корекция: първата ваксина срещу HPV в ЕС е одобрена още преди 15 години, настоящата най-използвана – преди близо 7 години, източник – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/gardasil
4. Фейсбук публикация
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.