Кого прикриват в БНТ с вода от девет кладенеца?

Пряката картина на БНТ от световното първенство в Русия изчезна по време на мача Белгия – Панама (3:0) от 18,00 часа вчера. Екипът в студиото – начело с опитния коментатор Ивайло Ангелов – реагира напълно професионално. Успя да запълни огромната дупка с информация, без да се опитва да замазва положението. А то бе следното: бурята над София прекъсна прекия сигнал и с това провали излъчването на почти цялото първо полувреме от срещата между Белгия и Панама.

Разбира се, такива неща се случват. Националната телевизия обаче трябва да е подсигурена не тройно, а десеторно, но дори и тогава все пак може да се случи техническа неизправност, както и стана. Лошото е, че тази неизправност идва в момент, в който цяла София (като столица) е потънала във вода следствие на пороя, излял се в рамките на два часа. Видяхме една страшна картина, която БНТ всъщност с примера си потвърди, а не отрече, че качеството на строителството у нас е и като живота – само бутафорно и да отбие номера.

Прокапаха молове, които би трябвало да са добре изградени да отвеждат водата. Наводниха се метро и подлези, които би следвало да са добре дренирани точно за такива случаи. Та метрото е дори обект от значение за националната сигурност.

Но часове по-късно от Националната телевизия не излязоха точно със становище/изявление по случая, а разиграха нещо като въпроси/отговори на тяхната страница в социалната мрежа фейсбук. В тях вместо да хвърлят светлина върху случая и да поднесат едно изявление, и толкова, някой, застанал зад тези думи, прави опити да оправдава. Но оправдава смешно, нелепо, несериозно за Национална телевизия.

Ето отговорът на всеки от въпросите с кратък коментар:

Защо изчезна сигналът от мача между Белгия и Панама?

Българската национална телевизия получава сигнала по сателит, през няколко трасета. След поредица от технически конференции и списък от изисквания на носителите на тв правата за турнира, екипът на БНТ заяви повече от едно трасе, за да има резервен вариант, в случай че сигналът пропадне в едно от тях.

Тъй като всички варианти за приемане на сигнала на територията на България са по сателит, екипът и зрителите на националната телевизия се оказаха потърпевши от разразилата се буря в столицата.

 Тук с много думи се обяснява, че БНТ получава сигнала по сателит, като се допълва, че е имало дори резервни трасета точно за такива непредвидени случай. После обаче става ясно, че след като всички трасета – и редовни, и резервни – са по сателит, то всички ние сме потърпевши на времето. Тогава защо ни се дава информация, че има резервни трасета, като реално те не вършат работа? Резервни са за какво? В кой случай? Какво ни интересува, че ги има, като не вършат работа?

Какво направихте, за да се върне бързо картината?

Още на първата минута от сриването на сигнала техническите екипи потърсиха възможност да настроят приемателите ръчно, избягвайки облаците над столицата. Паралелно с това екипът от редактори, репортери и водещи се зае да осигури точна и навременна информация и съдържание за живото предаване. Затова Българската национална телевизия иска да благодари специално на гостите в “Трето полувреме” Христо Янев и Иво Иванов, които също помогнаха в критичната ситуация.

Тук с много думи се обяснява нещо очевидно. Техническите екипи са понечили да си свършат работата, като се пробват да отстранят проблема или да намерят друго решение. Не знаем как ръчното настройване на приемателите би избегнало бурята, но явно и това е опитано, поне на думи. Към гостите Христо Янев и Иво Иванов няма забележки. Те помогнаха на БНТ да се измъкне от ситуацията.

Защо в България картината се срина, а чуждите телевизии излъчваха без проблем?

 Отговорът е прост – по това време единствено в столицата неблагоприятните метеорологични условия възпрепятстваха приемането на сигнала от Русия. Стихията затрудни движението в различни краища на София; наводнени бяха подлези, метростанции и търговски центрове. Подобна буря нямаше в останалите държави, излъчващи първенството. Затова е възможно приемането на сигнал от интернет или чрез други канали, докато по БНТ нямаше картина от Сочи.

Тук ни се съобщава на почти уличен език, че отговорът е „прост“. Съответно въпросът към него трябва да е „тъп“ или зададен от „глупак“. Това, разбира се, е недоизказано, но се разбира от обобщението. И следва оправданието: стихията затруднила всичко в София, изреждат се всички други проблеми, които изобщо не ни интересуват в случая и чрез тях се оправдава разрива в БНТ: „То, видиш ли, метрото се наводни, та сигналът ли няма да вземе да спре?“.

Твърди се, че подобни бури не е имало в останалите държави, излъчващи първенството, и затова те са имали сигнал. Това твърдение как е проверено – не знаем. Кой се осмелява да твърди, че в същото време в сигурно над 150 държави по света никъде няма буря? Недоказуемо хвърлено твърдение, в което няма смисъл.

Не можехте ли да излъчвате картина от друга телевизия или от интернет?

За съжаление, Българската национална телевизия няма как да смени официалния сигнал с кадри от друга телевизия, излъчваща Мондиала. Причина за това са лицензионни рестрикции.

По същата причина не бе възможно да сменим липсващата картина със стрийминг от чужд сайт. Освен всичко друго – това е и компромис с качеството, който екипът ни не може да си позволи.

Това е интересен въпрос с интересен отговор. Разбираме, че БНТ няма как да пусне друг сигнал заради лицензионни права, но в същото време БНТ твърди, че това е форсмажор. Вероятно в момент на форсмажор може да се вземе картина от друг канал или по друг начин, която после да се договори. Не сме специалисти да твърдим.

Това, което можем да кажем, е, че се казва как екипът не може да си позволи компромис с качеството, но в същото време си позволи да няма изобщо качество – след като липсва мач. Усещаме някакъв оксиморон.

Малко преди началото на световното първенство пък бе освободен Методи Манченко, който години наред спомага именно за правата за световни първенства. Не е ли някак странно? Може пък самият той да внесе яснота.

Както можем да обобщим?

БНТ допусна огромен гаф поради една или друга причина. Националната телевизия трябва да може да се подсигури по такъв начин, че техническите проблеми или форсмажор от времето да не влияят на зрителите. В БНТ не се яви лице, което да поеме вина за случилото се, което е редно, да поднесе извинение и да обясни простичко грешката на телевизията, ами в тон с бурята се донесе вода от девет кладенеца, за да се обясни как всъщност вина няма, или ако има, тя е на бурята…

Кого прикриват в БНТ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.