Какво е Нобелова болест?

Нобеловите лауреати са еталон за умни и интелигентни хора. Но дори някои от тях изказват странни идеи и защитават отхвърлени методи, с което стават за смях на широката публика.

Нобеловата болест се наблюдава, когато изявени учени промотират съмнителни идеи извън тяхната сфера на компетенция. Обикновено твърденията противоречат на изградения научен консенсус и се основават на анекдотични данни. Нобеловите лауреати имат уникален статус в обществото. По тази причина недоказаните им теории често се използват от шарлатани за чисто користни цели.

Ето няколко примера за Нобелова болест:
👉Линус Полинг (Нобелова награда за химия през 1954 г. за изследвания върху химичните връзки и Нобелова награда за мир през 1962 г.) – Защитава използването на мегадози витамин С за предпазване от настинки, лечение на ракови заболявания и дори шизофрения. Проблемът е, че ненужният витамин С лесно се отделя с урината, а проведените проучвания не подкрепят тезата на Полинг.

👉Браян Джоузефсън (Нобелова награда за физика през 1973 г. за открития, свързани с електрически токове между два свръхпроводника) – Става последовател на Махариши Махеш Йоги, основател на трансценденталната медитация (ТМ). Джоузефсън твърди, че ТМ „позволява на травматични преживявания да се завръщат непотиснати към умственото око“. Изследва взаимодействията между квантовата механика и съзнанието. Вярва в телепатията и „паметта на водата“ – несъществуващ механизъм, предложен като доказателство за „ефективността“ на хомеопатията. Джоузефсън е промотирал и възможността за студен ядрен синтез – отхвърлена хипотеза, че ядрени реакции могат да настъпват при стайна температура.

👉Николас Тинберген (Нобелова награда за физиология или медицина през 1973 г. за организацията и причините за животинското поведение – етология) – Тинберген прилага етологични теории за разстройства от аутистичния спектър. Теориите не са съвместими с наличните генетичните и неврологични данни. Тиненберг и съпругата му издават книга, в която предлагат лечение на аутизма чрез държане на детето за дълги периоди и осъществяване на очен контакт, дори при опит за избягването му.

👉Кари Мълис (Нобелова награда за химия през 1993 г. за създаване на полимеразната верижна реакция – PCR) – Твърди, че СПИН не се причинява от човешкия имунодефицитен вирус (HIV). Отрича антропогенното глобално затопляне и смята, че не разбираме климата. В автобиографията си пише, че се е срещал и разговарял с флуоресцентен енот, предполагаемо извънземно. За капак, Мълис вярва в астрологията.

👉Луис Игнаро (Нобелова награда за физиология или медицина през 1998 г. за открития върху азотния оксид NO като сигнална молекула в сърдечносъдовата система) – Става консултант за Herbalife – компания, която разработва и промотира хранителни добавки и витамини. Провежда проучвания с мишки и твърди, че резултатите са директно приложими при хора – „Каквото е добро за мишките, е добро и за хората“.

👉Люк Монтание (Нобелова награда за физиология или медицина през 2008 г. за откриването на HIV) – Смята, че разредена ДНК от патогенни бактерии и вируси може да излъчва електромагнитни вълни. Виден защитник на хомеопатията. Твърди, че повечето неврологични заболявания произхождат от електромагнитни вълни, излъчени от вирусна или бактериална ДНК във воден разтвор. Казвал е, че ваксините причиняват аутизъм и че аутизмът може да се лекува успешно чрез антибиотици.

👉Уилям Шокли (Нобелова награда за физика през 1956 г. за изобретяването на транзистора) – смята, че разликите в IQ между бялата и черната раса са предимно или изцяло генетични. Твърди, че „природата е кодирала като цвят групите хора“ и вярва в „ретрогресивна еволюция“. Промотира стерилизация за различни групи от хора. Яростен привърженик на полиграфа (детектор на лъжата).

👉Джеймс Уотсън (Нобелова награда за физиология или медицина през 1962 г. за откритието на ДНК структурата) – категорично заявява, че представителите на черната раса са по-малко интелигентни от тези от бялата раса. Смята, че затлъстелите хора са по-малко амбициозни от останалите.

👉Волфганг Паули (Нобелова награда за физика през 1945 г. за своя „принцип на забраната“) – Заедно с Карл Юнг предлагат идеята за синхроничност – мистичен феномен, при който събития, означени като съвпадения, разкриват реална връзка между умствени и физически преживявания.

👉Нобелови лауреати от първата половина на XX век (Филип Ленард и Алексис Карел) промотират евгенични и нацистки расови теории.

Както виждате, никой не е защитен от грешки. Дори изключително умни и интелигентни хора не демонстрират рационално мислене и стават жертва на когнитивни заблуди.

Избягвайте строгото придържане към теории, които са извън полето ви на експертиза. Иначе рискувате репутацията си и може да станете за смях.

Източник: Skeptical Inquirer : The Nobel disease – when intelligence fails to protect against irrationality

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.