Как се създават конспиративни теории?

Милиардерът филантроп Бил Гейтс е обект на многобройни конспиративни теории. Според някои от тях той е създал вируса, патентовал го е или се опитва да контролира хората чрез поставянето на чипове в тях.

Но как се създава конспиративна теория, в която много хора започват да вярват?

На 19 март в сайта Biohack.info се публикува фалшивата новина, че Бил Гейтс планира да използва ваксина срещу новия коронавирус за мониториране на хората чрез инжектиране на микрочип или шпионски софтуер. Два дни по-късно в YouTube е качен клип по темата, който бързо генерира зрителски интерес и към момента има около 2 милиона гледания.

Абсурдната идея достига до Роджър Стоун – бивш съветник на Доналд Тръмп, който през април обсъжда конспиративната теория в радио предаване. Признава, че никога няма да има доверие във ваксина, създадена от Бил Гейтс. Интервюто със Стоун е отразено от вестника New York Post, но в статията не е направен опит за разкриване на абсурдната конспиративна теория. Публикацията е споделена и коментирана почти един милион пъти в социалните мрежи.

Според социолог от Харвард в историята на всяка конспиративна теория има моменти на свръхразпространение. Публикацията в New York Post е споделена с алармиращи коментари от няколко влиятелни личности с над 1 милион последователи. Темата е поляризираща, плашеща и грабваща. Не се учудвайте, че създава голям читателски интерес.

Световната здравна организация определя настоящата ситуация като инфодемия. Затрупани сме с информация, но част от нея е невярна и дори опасна. Става все по-трудно да знаем на кого да се доверим.

Не споделяйте съмнителни статии и клипове в социалните мрежи преди да се уверите в тяхната достоверност. Иначе ставате част от разпространението на конспиративни теории. А това може да бъде опасно по много начини. Жертвите на инфодемията започват да приемат лекарства с недоказана ефективност и безопасност, не спазват противоепидемичните препоръки и дори протестират срещу несъществуващата още ваксина.

Признайте си. Споделяли ли сте конспиративни статии, защото изглеждат интересни и ще бъдат забелязани от вашите приятели?

Станали ли сте (неволна) част от инфодемията?

Източник: The epic battle against coronavirus misinformation and conspiracy theories; Nature 581, 371-374 (2020) doi: 10.1038/d41586-020-01452-z

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.