Как влияят енергийните напитки на тялото за период от 24 часа?

енергийни напитки

Обичате ли енергийни напитки?

Все по-голяма част от подрастващото поколение приема повече от допустимите количества кофеин, предимно набавен от енергийни напитки.

Безопасният дневен прием за възрастен е около 400мг.

А какво се случва с енергийната напитка, след като попадне в тялото ни?

1️⃣След 10 минути: кофеинът e навлезнал в кръвоносните съдове. Сърдечният ритъм се ускорява и кръвното налягане се повишава.

2️⃣От 15 до 45 минути: нивото на кофеин е в своя пик. Чувствате се бодри, концентрацията ви е подобрена и работите на максимални обороти.

3️⃣От 30 до 50 минути: кофеинът е напълно абсорбиран, черният дроб също се включва, като метаболизира захарта от напитката.

4️⃣ До 1 час: ефектът от кофеина започва да намалява, започвате да усещате умора и нивата на енергия постепенно ще се понижават.

5️⃣До 5-6 часа: съдържанието на кофеин в кръвообращението вече е намаляло на половина. При жени, които приемат противозачатъчни, отнема двойно повече време това да се случи.

6️⃣ До 12 часа: времето, необходимо на повечето хора напълно да отстранят кофеина от кръвообращението. Скоростта, с която това се случва, зависи от различни фактори – възраст, физическа активност.

7️⃣ От 12 до 24 часа: хората, които редовно приемат кофеин могат да изпитат абстинентни симптоми като главоболие, раздразнение, запек.

8️⃣От 7 до 12 дни: според проучване това е достатъчно време за тялото да свикне с редовния прием на кофеин, т.е няма да усещате страничните ефекти до такава степен.

Внимавайте с приема на енергийни напитки и кафе. Всяко нещо е хубаво, но в умерени количества.

Фейсбук публикация

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/298202.php

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.