Безопасни ли са пробиотиците?

Featured Video Play Icon

Купувате ли си пробиотици? Смятате ли, че са полезни и безопасни?

Ако да, то гледайте внимателно, защото може и да промените мнението си.

Ново проучване, публикувано в престижното научно списание Cell, показва неочаквани резултати.

Аз съм д-р Стефан Митев от Българско рационално общество и подчертавам, че  почти всички пробиотици в България са регистрирани като хранителни добавки, а не като лекарствени продукти.

Какво означава това и защо е важно?

Хранителните добавки, за разлика от лекарствата, са подложени на много по-слаб контрол относно техния количествен и качествен състав. А това може да бъде опасно.

Пробиотиците  често се рекламират като решението за редица проблеми и са лесно достъпни.

Моето мнение е, че на този етап рекламните твърдения са твърде смели и неподплътени с достатъчно научни данни за ефективност и дори безопасност. А знаете, че аз обичам научните данни от рандомизирани проучвания.

В ново проучване 21 здрави доброволци приемат в продължение на 7 дни два популярни антибиотика – ципрофлоксацин и метронидазол в стандартни дози.

След това участниците са разделени на случаен принцип (рандомизация) в три групи:

  • Осем човека приемат пробиотик два пъти дневно в продължение на 28 дни
  • Шест човека са подложени на т.нар. автоложна фекална трансплантация. Това е процедура, при която материал от изпражненията на участниците, взет преди употребата на антибиотици, се въвежда в дебелото черво посредством клизма или по време на колоноскопия. Тази процедура може да ви изглежда странна или дори отвратителна, но имайте предвид, че тя е доказан метод на лечение при тежки форми на псевдомембранозен колит – заболяване причинено от бактерията clostridium difficile
  • Останалите седем участника не получават никакво допълнително лечение или процедура след приема на антибиотици

Учените събират проби от изпражненията и вземат чревни биопсии преди началото и след края на всички процедури.

Резултатите са изненадващи.

Участниците, вземали пробиотици, имат най-бавно възстановяване на  чревните им микроорганизми до изходното състояние, т.е. преди прием на антибиотици. Хората от другите две групи (с фекална трансплантация и без лечение) по-бързо достигат състоянието преди употребата на антибиотици.

Наистина ли приемът на пробиотици забавя възстановяването на чревната микрофлора, както е описано в проучването?

Трябва да подчертая, че в цитираното проучване участват твърде малък брой хора – само 21 и освен това на този етап не е ясно какъв клиничен ефект има описаното забавено възстанояване при прием на пробиотици. Но все пак проучването е рандомизирано, включва контролна група участници и се анализират не само проби от изпражненията, но и чревни биопсии.

На този етап е известно, че приложението на пробиотици е научно доказано само в много редки случаи.

И едва ли сте чували за тези състояния, като напр. псевдомембранозен колит или паучит след проктоколектомия при язвен колит.

Извън подобни редки случаи, приложението на пробиотици не е подкрепено с убедителни научни данни.

А цитираното проучване ни алармира, че пробиотиците може да забавят възстановяването на нормалните чревни бактерии до изходното състояние. Или казано по друг начин – пробиотиците може да имат и нежелани ефекти, които досега не са били напълно осъзнавани.

Моето предложение и съвет към Вас е винаги да се консултирате с лекар преди прием на пробиотици. Потърсете лекар, който е запознат с научните данни, а не алтернативен лечител, който иска да ви пробута магическо плацебо. Такива има много.

Доверете се на науката.

Аз съм д-р Стефан Митев от Българско рационално общество и знаете, че не обичам псевдолечители.

До нови срещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Интернет бюлетин

Въведете Email
ОК