Безопасни ли са пробиотиците?

Featured Video Play Icon

Купувате ли си пробиотици? Смятате ли, че са полезни и безопасни?

Ако да, то гледайте внимателно, защото може и да промените мнението си.

Ново проучване, публикувано в престижното научно списание Cell, показва неочаквани резултати.

Аз съм д-р Стефан Митев от Българско рационално общество и подчертавам, че  почти всички пробиотици в България са регистрирани като хранителни добавки, а не като лекарствени продукти.

Какво означава това и защо е важно?

Хранителните добавки, за разлика от лекарствата, са подложени на много по-слаб контрол относно техния количествен и качествен състав. А това може да бъде опасно.

Пробиотиците  често се рекламират като решението за редица проблеми и са лесно достъпни.

Моето мнение е, че на този етап рекламните твърдения са твърде смели и неподплътени с достатъчно научни данни за ефективност и дори безопасност. А знаете, че аз обичам научните данни от рандомизирани проучвания.

В ново проучване 21 здрави доброволци приемат в продължение на 7 дни два популярни антибиотика – ципрофлоксацин и метронидазол в стандартни дози.

След това участниците са разделени на случаен принцип (рандомизация) в три групи:

 • Осем човека приемат пробиотик два пъти дневно в продължение на 28 дни
 • Шест човека са подложени на т.нар. автоложна фекална трансплантация. Това е процедура, при която материал от изпражненията на участниците, взет преди употребата на антибиотици, се въвежда в дебелото черво посредством клизма или по време на колоноскопия. Тази процедура може да ви изглежда странна или дори отвратителна, но имайте предвид, че тя е доказан метод на лечение при тежки форми на псевдомембранозен колит – заболяване причинено от бактерията clostridium difficile
 • Останалите седем участника не получават никакво допълнително лечение или процедура след приема на антибиотици

Учените събират проби от изпражненията и вземат чревни биопсии преди началото и след края на всички процедури.

Резултатите са изненадващи.

Участниците, вземали пробиотици, имат най-бавно възстановяване на  чревните им микроорганизми до изходното състояние, т.е. преди прием на антибиотици. Хората от другите две групи (с фекална трансплантация и без лечение) по-бързо достигат състоянието преди употребата на антибиотици.

Наистина ли приемът на пробиотици забавя възстановяването на чревната микрофлора, както е описано в проучването?

Трябва да подчертая, че в цитираното проучване участват твърде малък брой хора – само 21 и освен това на този етап не е ясно какъв клиничен ефект има описаното забавено възстанояване при прием на пробиотици. Но все пак проучването е рандомизирано, включва контролна група участници и се анализират не само проби от изпражненията, но и чревни биопсии.

На този етап е известно, че приложението на пробиотици е научно доказано само в много редки случаи.

И едва ли сте чували за тези състояния, като напр. псевдомембранозен колит или паучит след проктоколектомия при язвен колит.

Извън подобни редки случаи, приложението на пробиотици не е подкрепено с убедителни научни данни.

А цитираното проучване ни алармира, че пробиотиците може да забавят възстановяването на нормалните чревни бактерии до изходното състояние. Или казано по друг начин – пробиотиците може да имат и нежелани ефекти, които досега не са били напълно осъзнавани.

Моето предложение и съвет към Вас е винаги да се консултирате с лекар преди прием на пробиотици. Потърсете лекар, който е запознат с научните данни, а не алтернативен лечител, който иска да ви пробута магическо плацебо. Такива има много.

Доверете се на науката.

Аз съм д-р Стефан Митев от Българско рационално общество и знаете, че не обичам псевдолечители.

До нови срещи!

7 мнения за “Безопасни ли са пробиотиците?

 1. Rusi Mizev написа:

  Благодаря д-р Митев! До три – пет прахчета Лактакеър Стоп може да се подпомогне организмът ( диария и пр.), т.е. – не е плацебо. Но ако се взима редовно повече от два дни страничните ефекти се увеличават! Аз вече съм свит на кълбо от болки в червата и тежко стягане в стомашно чревния тракт, не мога да ям твърда храна и също съм с главоболие, в резултат от хиперкалциемията, която настъпва от прекомерната употреба на Лактакеър! Затова пробиотикът не бива да се взима повече от два дни и то само при опасност от псевдомембранозен колит след дълга употреба на широкоспектърни антибиотици! Благодаря за съдействието!

 2. TUIGI написа:

  Вземах Лактофлор по 1 таблетка дневно в продължение на месец и една седмица. Внезапно една нощ получих повишена температура, която не беше от вирус с абсолютна сигурност. Нямах никакви други оплаквания. Започнах да пия много вода – може би пет- шест литра, и до сутринта вече нямах никаква температура, отидох на работа, макар и отпаднала.
  Въпросът ми е – може ли да се получи сепсис /не бактериален/, тоест навлизане в кръвния поток през червата на тези живи микроорганизми, които са в пробиотиците и тяхното количество при горния прием?
  Впрочем, не подценявайте алтернативното лечение, наречено хомеопатия, защото ПРИ ПРАВИЛНО приложение много, много пъти ме е излекувало напълно. Но при НЕправилно приложение и хомеопатията не е безвредна. Лично изпитано.

 3. обич написа:

  Поради здравословни причини приемам Лактофлор био плюс от 13 месеца и за сега нямам странично действие.

 4. TonyG написа:

  Напълно съм съгласен, че индустрията е възседнала пробиотиците и се възползват от сляпото доверие на клиентите като преекспонират и хиперболизират ползите във всякаква посока. Забележете, че НЕ КАЗВАМ фармацевтичната индустрия, защото има много голямо значение къде и как е произведен всеки един пробиотичен щам. Има световни лидери в Дания, Франция, Италия и Канада, които влагат огромни средства в научни разработки, клинични проучвания и най-високо ниво на качество при производството, за което в доста други фабрики и цехчета из Румъния, България, Китай, Индия и Сърбия не са си и помисляли. Напълно е погрешно да се поставят всички пробиотици, пък да не говорим и за синбиотиците, под един знаменател, защото не отговаря на реалността и не е сериозно да се твърди от хора с научно образование.
  Мога да цитирам редица научни рандомизирани проучвания за ползите от различни пробиотични щамове като Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Brevis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus Sporogenes, Lactobacillus rhamnosus и те са проведени с далеч повече пациенти от тези 21, но всъщност има голямо значение какво се съдържа в един пробиотик/синбиотик, как се приема (не трябва да е на гладно, нито по време на хранене, нито заедно с антибиотика), как се храни пациентът по време на лечението и с какво.
  Аз лично ползвам синбиотик от много време и съм изключително доволен. Намирам, че пробиотиците са страхотно откритие на съвременната наука, но се злоупотребява и манипулира с тяхната препоръка да се потребяват за всичко и по всяко време от чисто търговски подбуди, както с много други неща.

 5. Лиляна написа:

  Здравейте д-р Митев!
  Предстои ми прием на Ципрофлоксацин за 10 дни. Колебая се дали да приемам и Линекс в същия период от време или комплекс витамини В.

 6. Стефан написа:

  Да и аз ви благодаря. Д-р за статия та но и в лекарите има мн грешки от месец ходя в пирогов в гастроентерологията и нищо нито изследвания нито читав преглед един месец им разправям че съм с подут корем и трудно исхождане киснах месец като идиот по 5-6 часа на скамейката и накрая ми предписаха хапчета за гастрит без никакви прегледи и изследвания да са живи и здрави лекарите ама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.