Грипът убива. Всеки. Вижте Историята на едно здраво момиче

Кейли Робъртс почива на 16 години поради грипна инфекция

Имунизационното покритие за грипния вирус е плашещо нищожно по цял свят, а в България е едва 3% през тази година. Така рискът от заболяемост и смърност е значителен, особено за хора с хронични заболявания, имунни дефицити, възрастни и малки деца.

Защо? Защото ваксините са плашило за милион българи (според проучване на „Тренд“), а чесънът и ракията предпазват от всичко, но най-вече от грип, както разбрахме наскоро. А „грипът си минава, няма смисъл от ваксини“, нали така?

Запознайте се със случая на Кейли Робъртс. По Коледа 16-годишното момиче отваря подаръци и се забавлява на празника, заедно със свои роднини. На Нова година тя вече е мъртва. Да, мъртва – толкова време е необходимо вирусът да убие млад човек, напълно жизнен и дееспособен до този момент.

„Знаехме, че е хванала грипа, но смятахме, че ще ѝ е неприятно за няколко дни и после ще ѝ мине. Никога не сме очаквали такава трагедия“, съобщават родителите.

7 души на възраст под 18 г. като нея са починали през изминалата седмица, а 39 са общо жертвите на сезонния грип в САЩ, започнал в края на септември според Центъра за контрол на заболяванията.

Кейли е с инфлуенца Б – най-често срещания грип през сезона. Ваксината предпазва от този щам с ефективност от 30% до 70%. Миналият сезон проучване показа, че ефективността ѝ бе над 70%. Дори и да прекарате грип ваксинирани, симптомите ще бъдат значително по-леки и незастрашаващи.

Смъртта е възможно най-трагичното стечение на обстоятелствата, но не и единственото възможно. На 11 януари тази година в САЩ е описан случай на дете, ослепяло заради грип вируса. Много от хората, които остават тежко увредени или умират заради инфекцията, са били в перфектно здраве преди това.

През 1918 година испанският грип убива 50 до 100 милиона души по света. Парадоксално, тогава сред младите хора смъртността била значително висока. Това е така заради тяхната силна имунна система, върху която е трудно да се сложат спирачки.

Когато се развива пневмония вследсвие на грипен вирус, имунната система изпраща бели кръвни клетки към белите дробове за справяне с инфекцията. Това е добре, но млада и силна имунна система понякога може да прекали с действието, да повиши до опасни нивата на възпаление и да изпълни дихателните пътища с летално висок брой бели кръвни клетки. Както се случва при Кейли.

Никакво количество чесън, ракия и всякакви други бабини илачи НЕ са способни да предотвратят рисковете, свързани с инфекция, каквато е тази с грипния вирус. Единствената профилактична и доказано действаща мярка е ваксината. Без нея абсолютно всеки – здрав и болен, млад и стар, е уязвим на рисковете.

Докога ще продължаваме да си мислим, че грипът е „просто настинка“, а не сериозно вирусно заболяване, което НЕ можем да предотвратим със „силна имунна система“, нито с фалшивите илачи за тази цел?

Високото имунизационно покритие би предотвратило огромна част от смъртните случаи и тежко увредените след прекарана грипна инфекция. Замисляли ли сте се върху този факт?

Ако не, крайно време е да го направите. Ваксинирайте себе си и децата си за всички предотвратими заболявания. В противен случай рискът може да не остане само риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *