Научният консенсус за глобалното затопляне – няма или 100%?

Графика на Powell - 99.96% консенсус за климатичните промени, причинени от човека

Не слушайте политически активисти по научни теми. Няма никакъв дебат относно климатичните промени, причинени от човека – те са факт. Въпросът е решен отдавна с доказателства, най-малко колкото тези за вредата от тютюнопушенето.

Експертният консенсус не е „просто мнение“, а продукт на солидната база доказателства. Науката не е демокрация. В науката има само един авторитет – доказателствата. И в случая истината далеч не е „някъде по средата“. Това, че някои си намират хора с авторитетни титли и „научни“ трудове за своите цели, които да отричат един факт, изкарват ги наяве и им дават крещяща публичност, не ги прави по никакъв начин равни на безкрайното множество научни данни.

Факт е, че има физици-плоскоземци, астронавти-уфолози, лекари-антиваксъри, експерти от всяка област, проповядващи заблуди. Единственото нещо, което би могло да валидира аргументите им обаче, са доказателствата.

За разлика от горните индивиди, такива не липсват на климатолозите и дори напротив – те са твърде солидни, за да бъдат някога оборени от единични мнения на заблудени (или спонсорирани) хора, ако ще и да са с девет титли пред името си.
Ако се интересувате от наука, вероятно сте чули, че консенсусът между учените за истинността на глобалното затопляне, причинено от човека, е 97%. По-точни данни обаче показват, че дори и този процент е подценен от авторите на въпросния анализ (Cook et al.).
Екипът на James L Powell установява 99.96% научен консенсус с един по-прецизен критерий – несъгласието. То трябва да е видимо в научната литература, ако има такова. Според Powell е много по-лесно да се открият отричащи глобалното затопляне научни трудове, тъй като те се открояват със становището си. Следователно, ако търсим съгласието (или консенсуса), то най-лесно ще е да намерим несъгласните с него.

Така Powell преглежда няколко периода на проучвания, които винаги излизат с много силен консенсус. Например той намира 13 950 научни труда, публикувани от 1991 до 2012 г. и едва 24 за същия период, които отричат антропогенното глобално затопляне. Или казано по друг начин – 99.83% консенсус между изследванията.
По-късно преглежда нови 2 258 труда за периода ноември 2012 – декември 2013. От тях само 1 научен труд отричал климатичните промени (99.96% консенсус).

Най-ключов и огромен обаче е последващият анализ, който е публикуван в peer-reviewed научен журнал. В него той преглежда 24 210 научни труда от 69 406 автора и намира едва 5 труда, публикувани от четирима учени, които отричат климатичните промени, причинени от човека. Така се стига до внушаващия процент – 99.98% от доказателствата сочат, че антропогенното глобално затопляне е факт и 99.99% от експертите са съгласни по този въпрос.
Или казано по друг начин: на всеки 1 експерт, отричащ глобалното затопляне, причинено от човека, се падат 9 999 други, които го смятат за факт.

Авторът не спира дотук. В края на миналата година той публикува нов анализ на данните за първите 7 месеца от 2019-а, включващ 11 602 научни труда в peer-reviewed журнали, като достига впечатляващия 100% (!) консенсус.

Тоест 0 научни труда, отричащи антропогенното глобално затопляне. С растящия научен консенсус както откъм изследвания, така и откъм експерти, няма причина все още да се връзвате на политически приказки.

Направете си услуга, ако още не сте, и се освободете от още една заблуда. Климатичните промени, причинени от човека, са факт, а мерките са необходимост.

Източник: The Overwhelming Consensus on Climate Change

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.