Жена с болезнени изгаряния по вагината заради процедура с пара

Време е да благодарим за пореден път на телевизионните гурута за техните свръхлечебни способности. Разбира се, тук е моментът да благодарим и на телевизиите, че им дават възможността да продават опасна псевдонаука на обществото.

Жертвата е жена от Канада, а личността, промотираща активно тази т.н. процедура на вагинално запарване, е не коя да е, а самата Гуинет Полтроу. В нейното предаване Goop често се говори също за:
– клизми с кафе за разтревожени богати хора ($135 на процедура);
– поставяне на странни скъпи неща във вагината, които на всичкото отгоре са високорискови за инфекция – специално за богати, които искат да повишат тонуса на половия орган;
– биоорганичен пуловер за скромната сума от $20 000
– и куп други глупости: астрология, хомеопатия, лечение с кристали, акупунктура, ароматерапия и прочее.

Не на последно място: „Не мисля, че нещо, което е натурално, може да е вредно за нас“, са нейни думи, повтаряни често от българските реплики на нейното предаване. Според Гуинет „науката не знае много неща“, следователно нейните процедури (особено скъпите такива) работят! Логиката е логична!

Случаят с изгарянето на вагината е публикуван в Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada. Лекарят и автор на публикацията обяснява за рисковете от процедурата на вагинално запарване, която по принцип е използвана в традициите на някои азиатски и африкански култури. Шарлатанинът, който е провеждал тази алтернативна медицина на пострадалата 62-годишна жена, я накарал да седне и да стои така над вряща вода с билки в рамките на 20(!) минути. Жената съобщава на лекарите си, че е извършила процедурата цели 2 пъти. На този етап изгарянето е било втора степен, съпроводено с мехури и ужасна болка.

Процедурата добива особена популярност и загрижени богати „инфлуенсъри“ не спират да публикуват практиката си в инстаграм. Въпреки всичко няма нито един сериозен гинеколог, който да препоръчва извършването на вагинално запарване за каквато и да е индикация.

Така че не правете това у дома си. И също не слушайте известни личности, които пробутват псевдонаука за пари и популярност.

Източник:
Second-Degree Burn Sustained After Vaginal Steaming
Robert, Magali
Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada , Volume 41, Issue 6, 838 – 839
Gwyneth Paltrow – Rational Wiki

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.