Защо няма ефективно лекарство срещу коронавирус?

Вероятно много хора се чудят защо все още не сме открили ефективно лекарство срещу коронавируса. Нали всички усилия на човечеството са насочени към тази цел? Нали залогът е огромен, а потенциалните награди – пари, слава и дори Нобелова награда са практически гарантирани?

Краткият отговор е, че нови лекарства се разработват изключително трудно. Процесът е бавен и скъп. Такъв е, защото на първо място е важно да се гарантира, че новото лекарство е безопасно и ефективно. А за това трябва време и много пари.

Общата публиката не може и да си представи сложността на отделните етапи, през които задължително се преминава, за да стигне новото лекарство до масовия пазар – тестове в епруветка, опити с животни, три фази на проучване с хора – първо здрави доброволци, а после хора със заболяването. Дори много лекари не разбират основни моменти от процеса на разработване на нови лекарства. Не се учудвайте. Това не се изучава в дълбочина в медицинските университети.

Преди няколко седмици френски професор се прочу, след като обяви комбинация от две лекарства (хидроксихлороквин и азитромицин) като ефективна срещу COVID-19. Обаче има няколко проблема, които останаха скрити от масовата публика, тъй като са трудни за разбиране и масмедиите биха загубили публика, ако започнат да ги обясняват.

Първо, френският екип не е провел точният вид проучвания. Да, те имат събрани данни върху хора със заболяването, но не по начина, който е необходим за категорично установяване на ефективност. Мнозина учени нарекоха установените резултати просто анекдотични, но лаиците вече си мислят, че панацеята е налице, но някой я крие от нас.

Второ, двете лекарства имат странични ефекти. При това те може да бъдат смъртоносни. И двата медикамента повишават риска от аритмия, което в редки случаи може да е фатално. Бихте ли давали такава комбинация без да сте напълно сигурни, че е ефективна? Аз не.

Трето, оказва се, че научната кариера на френският професор е изпълнена със скандали. Немски микробиолог посочва многобройни примери за предполагаемо фалшифициране на данни в предходни научни статии на френския професор. Дори в интернет могат да се видят изображения, които са редактирани с Фотошоп преди да бъдат публикувани в научни списания.

А какво правим ние в ситуацията? Презапасяваме се с недоказаното лекарство и дори спираме износа. Неразбирането на научните принципи води до глупави постъпки. Но разбирането изисква знания и смелост.

В науката нещата са по-сложни, отколкото изглеждат. Но малко хора го разбират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.