Мръсният въздух може да повиши риска от развитие на психични разстройства

Ново проучване, публикувано в списанието PLOS Biology, открива връзка между замърсения въздух и повишен риск от развитие на психични разстройства. Живеенето в региони с висока концентрация на замърсителни частици във въздуха е свързано с развитието на биполярно разстройство и депресия.

Анализирана е информация за 151 милиона души в САЩ и над 1.4 милиона в Дания. Изследователите открили, че хората, диагностицирани с психични заболявания като биполярно разстройство, шизофрения и депресия, са повече в замърсените райони. Това предполага корелация между възникването на психични разстройства и мръсния въздух и въпреки че етиологията на заболяванията е неясна и мултифакторна, той се явява като рисков фактор.

Засега получените резултати не са категорични, тъй като няма достатъчно точни данни за реалното количество излагане на мръсен въздух на отделните индивиди. Използваната информация е за обширни територии, а един малък район може да бъде по-чист от друг.

В проучването се включват и придружаващи данни, където са налични: доход, етнос и гъстота на населението. Един от факторите и определящ за здравословните проблеми е свързан със замърсяването – шумът от трафика. Всеизвестно е, че този шум повишава нивата на стрес и нарушава съня.

Механизмът, по който замърсяването влияе върху психичното здраве, не е напълно изяснен. Някои от най-малките частици във въздуха могат да преминат през кръвта и да нарушат мозъчната активност. Друга възможност е причиняването на епигенетични промени, които да доведат до промяна във функцията на мозъка.

По данни от Световната здравна организация 7 милиона души годишно умират заради мръсен въздух. Повишава се и рискът от сърдечни и белодробни заболявания.

Опасността е сериозна и много компании я подценяват удобно, за да не предприемат мерки. Други дори започват мащабни дезинформационни кампании, които заблуждават хората и особено тези, споделящи тяхната идеология. Така се родиха и „скептиците“ на глобалното затопляне.

Затова внимавайте какво четете. Вече всеки може да достига до голям брой хора чрез интернет, независимо дали пише глупости или не. Споделете с приятели и ги предупредете за тези опасности.

Източник: 
Khan A, Plana-Ripoll O, Antonsen S, Brandt J, Geels C, Landecker H, et al. (2019) Environmental pollution is associated with increased risk of psychiatric disorders in the US and Denmark. PLoS Biol 17(8): e3000353. /doi.org/10.1371/journal.pbio.3000353

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.