Заболяване, свързано с електронните цигари и техните масла

Белодробно вейп-асоциирано заболяване

Знаете ли, че може да умрете от електронни цигари? Особено ако те съдържат масла от канабис? За щастие последните не са много разпространени в България.

В медицината спешно тече дефиниция на ново белодробно заболяване (Белодробно вейп-асоциирано заболяване), свързано с пушенето на електронни цигари (тип вейп). Бумът на заболели е сериозен, започвайки от август, когато в САЩ са докладвани 94 случая. Към момента обаче са вече почти 9 пъти повече – 805 случая, от които 12 завършили със смърт. Това означава, че умират 3 на всеки 200 човека.

Какво се случва? Все още не знаем, но има различни хипотези в тази ранна фаза, описани в научните журнали. По данни на New York State Department of Health всички случаи, които са попаднали в центъра на Wadsworth са пациенти, употребили поне веднъж продукт с канабис и всеки пациент е използвал поне веднъж продукт, съдържащ Витамин Е ацетат (преносител на THC). Проучване, публикувано в престижния New England Journal of Medicine докладва подобни статистики – 83% от заболелите пациенти са използвали THC-съдържащи продукти.

Корелацията с THC и канабис засега е най-силна, като учените не са сигурни дали има корелация и с конкретен продукт на пазара, а други предполагат, че може да става въпрос за нелегално продавани пълнители, трети – за вейпове с всякакъв вид масла.

Или казано по друг начин – най-добрият начин да се предпазите от заболяването е да внимавате с избора на вейп течности. Или просто да не употребявате електронни цигари.

Източници:
New York State Department of Health Announces Update on Investigation into Vaping-Associated Pulmonary Illnesses
https://www.health.ny.gov/…/rele…/2019/2019-09-05_vaping.htm
Pulmonary Illness Related to E-Cigarette Use in Illinois and Wisconsin — Preliminary Report
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1911614

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.