Води ли марихуаната до шизофрения и друга психоза?

Марихуаната не предизвиква психоза

Щом в българската Уикипедия го пише, значи е вярно! Да не забравяме обаче, че това е същото място, в което понякога на мястото на Хан Крум се появява певецът Крум. И какво ли още не.

В статията им за психозата* наистина има следните думи: „канабисът не предизвиква психоза“. Но за нещастие на увеличаващия се брой потребители на марихуана в България, това твърдение е твърде крехко.

Към източниците в статията е прибавено едно единствено контролирано проучване за шизофрения (а не за психоза като цяло), което предполага (наблегнете на думата), че семейният риск от шизофрения е подлежащата причина за заболяване, а не употребата на канабис. Как се определя дали сме фамилно/генетично предразположени обаче – тъмна Индия. В проучването, публикувано в Schizophrenia Research (IF: 4.7) през 2014 година, са взели участие 279 човека.

Така хубавците от българската версия на Уикипедия със смела категоричност са стигнали до извода, че марихуаната не предизвиква психоза. Да не говорим колко лингвистично неиздържано е самото твърдение, тъй като пушенето на трева е редовна причина за прием на пациенти с психотични епизоди в болници. Тези пациенти заемат места на болни хора и харчат парите ви в солидарната система на здравеопазване.

А сега да преминем към сериозните източници.

1. Шведско кохортно проучване с над 45 000 души, публикувано през 1987 г. в The Lancet (IF: 59.102), установява 6 пъти повишен риск (релативен риск RR) за развитие на шизофрения при пушачи на марихуана спрямо непушачи.

2. Отново шведскo проучване, този път с над 1 500 000 човека, публикувано в The American Journal of Psychiatry (IF: 13.655) през 2015 година – отново 2 до 3 пъти повишен риск за шизофрения при пушачите.

3. Най-големият доклад за ефекти на марихуаната върху здравето, публикуван от Академията на науките през 2017 г., разглежда обстойно всички налични данни и стига до извода, че има СОЛИДНИ доказателства за асоциация между употребата на канабис и развитието на шизофрения и други психози.

4. В проучване от 2019 г., отново от престижния научен журнал The Lancet (IF: 59.102), разглеждат 901 случая на психоза и 1237 контроли (без психоза) за анализ. Резултатите от изследването показват, че употребата на марихуана е асоциирана с 3 пъти повишен шанс за психотични разстройства, независимо от възрастта и използвания вид канабис, като този с THC >10% го увеличава с малко повече. Изследването също установява и зависимост от дозата.

След изминалия подкаст получихме много критики и въпроси относно вредните ефекти на канабиса, които изтъкнахме. Това е нормално предвид увеличаващата се популярност на наркотика. Пушещите трева са хора (ирационални като всички нас), опитващи се да рационализират употребата си на нещо ненужно. Нито вредните ефекти на друго вещество (често се изтъква алкохола) оправдават употребата и масовия достъп за канабиса, нито илюзии относно ползите и вредите.

Истината е, че причинно-следствената връзка между пушенето на трева и психотичните разстройства е почти доказана, ако вече не е. Критериите на Брадфорд Хил за причинност са на път да бъдат изпълнени, ако вече не са. А това, че вие пушите и сега „нищо ви няма“, няма значение за научните данни, няма значение за останалата част от населението на света, всъщност няма значение дори и за вашето бъдеще. Така че внимавайте.

*Редактирахме статията на Уикипедия и тя вече е с вярна информация.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.