Проследете раждането на една пропагандна „медия“

Начални стъпки на пропагандна медия

…и всички клопки за нейното въвеждане в обществото

Уважаеми приятели, изборите идват. През тази 2019 година ни предстоят избори за Европейски парламент през май и местни избори през октомври.  

А с това, в година на избори, нарастват нуждите от манипулация и пропаганда, за да се води населението за носа накъдето трябва по всички линии. 

По случайност успяхме да засечем раждането на нова „медия“. Слагам „медия“ в кавички, защото, както знаем, не всяко нещо, което се нарича медия, е медия.

В 21 век всеки средно грамотен човек може да си направи сайт, да започне да копира материалите от стотиците други сайтове и така реално да стане една от многото „медии“ на българския пазар. 

„За информация“

И така, ние успяхме да засечем раждането (разбирайте – налагането, инициализирането) на сайт, който се именува: https://4info.bg. Най-вероятно „for info“ е игра на думи. Сайт за информация. Какъвто и да е той обаче, вече е тръгнал по пътя на пропагандата. 

Първо, сайтът едва що е „отворил врати“, но заявява силно присъствие в социалните мрежи и главно във Фейсбук, където залага на най-явния и същевременно най-работещия капан: обещания за подарък, ако харесате страниците им…

Обещан е златен iPhone от по-стари серии (което също е учудващо, най-вероятно такава снимка са имали да сложат). Условието за игра е да се хареса сайтът, да се сподели снимката и да се напише „Готово“ (почти като „ЕСЕ“). 

Победителят щял да стане ясен на 28 февруари, но може да помислите върху два твърде вероятни случая: първо, дали изобщо съществува реално и физически такъв телефон на разположение за награда, и второ, ако такъв съществува и се връчи наистина, то той дали няма да се връчи на подставено лице.

Целта е повече от ясна: да се стигне до възможно най-много реални потребители по най-бързия и най-евтиния начин. Обещай бляскава награда във Фейсбук и наивната част от българския народ ще започне да споделя и харесва, пишейки думата „ГОТОВО“.

Но да се върнем към сайта и това кое го прави бъдещ генератор на фалшиви новини и манипулации

Първите му публикации са откровено жълти новини от информационния поток, в което може сами да се уверите, ако решите да го отворите. Някои от публикациите са откровено остарели, други се въртят в този момент по всички останали сайтове.

Така или иначе обаче този нов сайт трябва да се захрани с новини, за да не бъде изцяло куха структура, а да имитира реална „медия“. 

Което е по-важно обаче и всъщност показва неговата роля в служба на пропагандата най-добре, е липсата на собственици и информация за работещите в него

Отворите ли този сайт, ще видите само едни голи рубрики за новини + самите новини. Но никаква друга информация за собственици, адрес на издателството, редактори или имена на работещите в него. ПЪЛНА АНОНИМНОСТ, което веднага трябва да ви даде червен флаг за неговата функция. 

Кое е най-важното?

И така, уважаеми приятели и читатели на ФИБРО. Идват избори, а вашият глас е важен. Бъдете критични, прекарвайте информацията, която черпите, през всички възможни филтри и сита, заложете докрай на критичното мислене, за да не ви водят за носа. 

Ако имате нужда от първоначален ориентир в информационния поток, то заложете на утвърдени медии, които поднасят информацията възможно най-безпристрастно и критично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.