Пластмаса вали в Арктика със снега

Пластмаса в снега

Ще се изненадате ли от този ужас?

Имаме пластмаса в океана – повече от 8 млн. тона всяка година влизат там. Имаме пластмаса по плажовете. Имаме пластмаса в морския лед. Най-малко един пластмасов продукт има около вас. А сега вече има пластмаса и в снеговалежите на Арктика.

В ново изследване, публикувано в престижния научен журнал Science Advances, учените са меко казано изумени от броя пластмасови частици, които са открили там: над 10 000 на литър(!).

Арктика се счита за едно от най-чистите места на света. И все пак вдишването на пластмасови микрочастици от животни и хора на това място изглежда е неизбежно.

Учените също са изследвали снега в Швейцария и Германия, където откриват много повече замърсяващи частици, отколкото са очаквали. Основните замърсители са естествени материали като растителни фибри и следи от животинска козина. Други са толкова малки, че не може да се различи техният произход. Но най-притеснително е съдържанието на пластмаса, заедно с гума, лак, боя и синтетични влакна, разбира се, в по-големи количества от тези на Арктика.

Остава въпросът как тази пластмаса стига до толкова далечни и чисти места като Арктика? Изследователите смятат, че пластмасовите микрочастици се придвижват с ветровете и после, чрез ненапълно ясни механизми, изминават дълги разстояния. В проучване на британско-френски екип от април тази година пластмаса се открива и във валежите на Френските Пиренеи – друга сравнително чиста област.

Сред замърсяващите частици има и такива със свойства, представляващи заплаха за екосистемата и живеещите в нея животни.

Крайно време е да си зададем въпроса: дали имаме нужда от толкова пластмаса, пластмасови продукти и прибори, найлонови торбички?

Опитайте се да използвате колкото се може по-малко от тях. Споделете публикацията с приятели, за да са наясно докъде стига техният боклук.

Източници:
1. White and wonderful? Microplastics prevail in snow from the Alps to the Arctic – Melanie Bergmann, Sophia Mützel, Sebastian Primpke, Mine B. Tekman, Jürg Trachsel and Gunnar Gerdts
Institute for Snow and Avalanche Research SLF, Flüelastrasse 11, 7260 Davos Dorf, Switzerland.
Science Advances 14 Aug 2019:
Vol. 5, no. 8, eaax1157
2. Atmospheric transport and deposition of microplastics in a remote mountain catchment
Steve Allen, Deonie Allen, Vernon R. Phoenix, Gaël Le Roux, Pilar Durántez Jiménez, Anaëlle Simonneau, Stéphane Binet & Didier Galop
Nature Geoscience volume 12, pages 339–344 (2019)
3. Plastic particles falling out of sky with snow in Arctic
By Roger Harrabin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.