Пътят на младия лекар в България – специализацията

Здравейте, аз съм млад лекар в България. В днешни времена, особено в интернет пространството, това не е често срещано явление – новозавършил лекар да остане в страната си. Няма да се отклонявам с причините, заради които взех това решение.

Темата е следната: пътят към започването на специализацията.
За незапознатите, случаят е най-често следният. В началото младият лекар си записва час за среща с изпълнителния директор на съответната болница. След това се провежда интервю между тях на четири очи.

Ако разговорът мине в кооперативна и дружелюбна посока, на двете страни им харесват условията (сиреч – заплатата и обещанията за специализация), новозавършилият лекар подава документи в отдел Човешки ресурси (ЧР).

Следва същинската част. Младият лекар започва работа на пълен график в СПО (Спешно приемно отделение) за Х брой месеци, определени от изпълнителния директор. Този брой месеци зависи и от отворените места за специализация в съответното отделение, определени отново от същия. След като изминат тези Х брой месеци младият лекар евентуално започва своето развитие, продължавайки да дава няколко дежурства в месеца в СПО.

Започването на специализация, според информацията която ми е предадена, в този специфичен НЕ Е възможно. Говоря за отрязък от време от порядъка на януари до неизвестност.

Причината, която ми казаха в ЧР, е следната: (цитирам доколкото успях да запомня) „чакаме министерството да гласуват промените по наредба №1 за специализациите.“ Това би трябвало да засяга цялата страна, нали?

Не съм запознат с положението на други млади лекари относно бъдещата им специализация – кога започват или за кога са им „обещали“ (на думи), но моят отговор на тези въпроси е – неизвестно.

Автор: читател, който реши да запази анонимност, от групата Обратно в реалността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.