Първата награда за нас идва от първите раздадени награди на „Иновации и добри практики в здравния сектор“

ФИБРО награда

Изключително горди сме да съобщим, че Фондация „Инициатива за българско рационално общество“ спечели една от наградите, раздавани за първи път на Петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от Капитал.

Какво е иновация? Иновацията не се свежда просто до изобретяването на нещо съвсем ново. Иновацията е гарантирана позитивна промяна за обществото.

И докато нашият проект не може да се сравнява с впечатляващите постижения на отличените лекари, то ползите от него остават сякаш невидими за много.

Борбата с псевдонауката, предаването на максимално достъпен език на сложните научни постижения и изследвания, популяризирането на медицината на доказателствата, водят до неизмерима информираност на обществото по съществено важни въпроси.

Капитал и АбВи, на които благодарим безкрайно, видяха точно тези ползи, които други не виждаха или не искаха да виждат.

Благодарим и на вас – хората с непрекъснатата подкрепа, заради която полагахме непрекъснати усилия и успяхме да изградим това рационално общество, за което само си мечтаехме преди по-малко от година. И продължаваме да го градим. С Обратно в реалността вие вече може да сте част от нас.

36 проекта, от които и ФИБРО, се конкурираха за 5 награди.

Нашите поздравления към всички отличени:

Екипът на д-р Зоран Станков, инвазивен кардиолог, и проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология и ангиология към „Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център“ за високоспециализирана операция по нехирургично поставяне на стент при дисекация(спукване) на аортата. Методът позволява лечение без обща анестезия(упойка), без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва в пълен обем след 2 часа. Може да бъде дехоспитализиран на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно.

Д-р Николай Недев от онкологичния център на „Аджибадем Сити клиник“ за вкарването като рутинна практика на метод за облъчване в условията на контролирано дишане в дълбок инспириум(вдишване) при пациентки с рак на лява млечна жлеза. Този метод намалява сърдечната токсичност.

Д-р Нурфет Алиоски от УМБАЛ „Св. Анна“ и екипа – доц. Росен Калпачки, доц. Божидар Финков, доц. Васил Велчев, д-р Лъчезар Иванов, д-р Цветанка Праматарова, д-р Веселин Георгиев, д-р Димитър Николаков, д-р Мария Георгиева, р. лаб. Йоана Шутелова и сестра Весела Нинова. Те прилагат механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт – механично отпушват големи запушени съдове в мозъка след инсулт. Модерното лечение на исхемичен инсулт може да се прилага до 4 час от началото на симптоматиката. Това обаче не е подходящо при запушване на големи кръвоносни съдове на мозъка. Прилаганата от тях механична тромбектомия е подходяща за пациенти със запушване на големи кръвоносни съдове на мозъка до 6 час. Така половината от лекуваните пациенти са изписани в много добро клинично състояние, а още 27% са в добро състояние.

Група учители от Пловдив от Сдружение “Образование и здраве“ за опита им чрез игри, изкуство, четене, учене да създадат приятна, позната среда за децата, настанени в детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив.

Поздравления и успехи занапред.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.